nieuws

Tbs voor neersteken politieman Borne

Steekpartij Von Bönninghausenstraat Borne (april 2013)
Steekpartij Von Bönninghausenstraat Borne (april 2013)
De rechtbank Overijssel veroordeelt een 30-jarige man uit Enschede tot tbs met dwangverpleging voor een poging tot doodslag op een wijkagent in Borne. Ook moet hij 12.500 euro schadevergoeding betalen. De Enschedeër is volledig ontoerekeningsvatbaar, aldus de rechter.
Op 12 april 2013 stak hij in een psychose meerdere malen in op de agent. De wijkagent was bij het huis van de broer van de verdachte in Borne om hem aan te houden.

Verdachte wilde niet terug naar instelling

De man had zijn schorsingsvoorwaarden overtreden. De verdachte wilde niet terug naar de psychiatrische instelling. Hij wilde rust en verlangde dat de politie wegging.
Toen de wijkagent met een koevoet de voordeur probeerde te forceren, opende de verdachte plotseling de deur en stak de wijkagent in zijn hoofd. De agent viel en de man bleef op hem insteken. Op een gegeven moment, toen de man naar het dienstwapen van de agent greep, riep deze heel hard 'nee', waarop de verdachte ophield en vluchtte.

Poging doodslag in plaats van poging moord

De rechtbank acht een poging tot doodslag bewezen en spreekt de verdachte vrij van een poging tot moord. Uit de bewijsmiddelen blijkt volgens de rechtbank niet dat verdachte tot zijn daad gekomen is na kalm en rustig beraad. Weliswaar had hij, voordat hij de deur opende, het mes al van een kast gepakt, maar uit niets blijkt dat hij dit deed met het vooropgezette plan om op de agent in te steken.
Tbs met dwangverpleging is naar het oordeel van de rechtbank de enige weg om herhaling te voorkomen en de maatschappij te beschermen. De man zit al jaren in het psychiatrische circuit, het ontbreekt hem aan ziektebesef en hij werkt niet mee aan behandelingen. Het advies van het Pieter Baan Centrum om de man gedurende een jaar gedwongen op te nemen in een psychiatrische kliniek, neemt de rechtbank daarom niet over.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.