nieuws

Overijssel heeft vertrouwen in artsen ondanks affaire Jansen-Steur

Inwoners van Overijssel hebben nog steeds vertrouwen in hun arts, ondanks de Jansen-Steur affaire. Dat blijkt uit onderzoek.
RTV Oost legde via het panelonderzoek van EenVandaag inwoners van Overijssel vijf vragen voor over het vertrouwen in medici. Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de inwoners veel vertrouwen heeft in artsen en medisch specialisten. 14 procent zegt weinig vertrouwen te hebben.

Een vijfde koos andere arts

De affaire rondom de ex-neuroloog blijkt maar voor 2 procent van de ondervraagden reden om te gaan twijfelen aan zijn of haar arts. Voor 75 procent is de affaire juist geen reden om te gaan twijfelen. Dat is volgens Universitair Hoofddocent Stans Drossaert van de Universiteit Twente heel logisch: "Doordat je bij een arts het belangrijkste wat je hebt, namelijke je gezondheid, in handen legt, móet je de diegene wel vertrouwen. Dat is een automatische voorwaarde. Anders kies je voor een andere arts." En dat heeft 21 procent wel eens gedaan, blijkt uit hetzelfde onderzoek.
Drossaert verwacht wel dat patiënten de komende jaren nóg mondiger worden: "Patiënten zijn al mondiger. En door internet kunnen ze steeds meer opzoeken over hun ziekte. Daardoor worden ze ook kritischer." Via het BIG-register en via allerlei vergelijkingssites kunnen patiënten ook informatie vinden over hun arts. Uit het onderzoek blijkt dat 16 procent van de ondervraagden wel eens op zo'n vergelijkingssite kijkt, om te bekijken hoe de arts door andere patiënten beoordeeld wordt. Het BIG-register, waar patiënten kunnen kijken of hun arts bevoegd is en of de arts een tuchtrechtelijke maatregel opgelegd heeft gekregen, is minder populair. Slechts 6 procent van de ondervraagden heeft wel eens in het BIG-register gekeken.

Meer dan de helft vindt anonieme uitspraken onterecht

Artsen kunnen een tuchtrechtelijke maatregel opgelegd krijgen door het Medisch Tuchtcollege. Die uitspraken worden alleen anoniem gepubliceerd, uit privacy-overwegingen. Dat vindt maar liefst 65 procent van de ondervraagden onterecht, 24 procent vindt het terecht, 11 procent heeft geen mening.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.