nieuws

UT Enschede: doorbraak in onderzoek kernfusie

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een technologische doorbraak bereikt die cruciaal is voor het succes van kernfusiereactoren. De uitvinding moet ervoor zorgen dat kernfusie-energie in de toekomst betrouwbaarder is.
De vinding betreft een ingenieus en robuust supergeleidend kabelsysteem in de fusiereactor. De verbetering van deze supergeleiders maken de energie betrouwbaarder. Volgens de universiteit is de technologische oplossing uniek in de wereld. "De wereldwijde ontwikkeling van kernfusiereactoren is in volle gang en krijgt door deze doorbraak een nieuwe impuls. Onze nieuwe kabels zijn al uitvoerig getest door twee instituten", aldus onderzoeker/projectleider Arend Nijhuis. De onderzoeker verwacht dat het Twentse systeem een wereldwijde standaard zal worden.
Bij kernfusie smelten atoomkernen samen waarbij enorme hoeveelheden warmte vrijkomen. Daarmee is dan weer energie op te wekken. Er zijn enorm sterke magneetvelden nodig om het extreem hete plasma waarin de kernfusie plaatsvindt, in toom te houden. Dit kan alleen met supergeleiders. Maar slijtage en opwarming van deze supergeleiders gaven problemen.
De Twentse onderzoekers hebben dit probleem nu opgelost door de supergeleidende kabels op een andere manier te vervlechten. Het grote voordeel van kernfusie boven kernsplitsing is dat het niet gevaarlijk is. "Bij een ongeluk gebeurt er niks. Het kernfusieproces dooft hoogstens uit. Ook zijn er geen radioactieve reststoffen die je voor honderden jaren moet opbergen. Het gaat om een schone, onuitputtelijke energiewinning die voor miljoenen jaren energie kan leveren.", aldus Nijhuis.

Bekijk de reportage in HD op Youtube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.