nieuws

Nieuwe autismekliniek in Deventer geopend

Medewerkers van Dimence openden de kliniek vandaag
Medewerkers van Dimence openden de kliniek vandaag
Deventer heeft vanaf vandaag een nieuwe autismekliniek. De kliniek, met de naam Lorna Wing, is de eerste voorziening in Nederland waar mensen met een ernstige vorm van autisme terecht kunnen voor een tijdelijke behandeling.
Deze maand al verhuizen de eerste patiënten naar de nieuwe kliniek. “Het is een woonvoorziening voor mensen met een ernstige vorm van autisme”, zegt Bangma. "Een kenmerk van autisme is een andere beleving van de wereld, mensen met autisme geven een heel andere betekenis aan signalen en prikkels. Het vergt specifieke deskundigheid om in te spelen op wat zij nodig hebben en dat is moeilijk op een afdeling die daar niet op ingesteld is. Je zet een bejaarde ook niet op een kinderafdeling."

Uniek in Nederland

Er was nog geen voorziening in Nederland voor mensen met autisme die tijdelijk zeer intensieve behandeling en de veiligheid van een gesloten afdeling nodig hebben. In die situaties wordt gebruik gemaakt van algemene opnameafdelingen, maar die voldoen vaak niet. De architect van het nieuwe gebouw heeft in nauw overleg met Dimence en patiënten een ontwerp gemaakt. Volgens de organisatie is het een lichte en overzichtelijke kliniek met een rustige, huiselijke sfeer. De naam van de kliniek komt van de Britse psychiater Lorna Wing, grondlegger en boegbeeld van de huidige autismehulpverlening wereldwijd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.