nieuws

'GHB, de Twentse drug van de verveling'

Ziekenhuizen in de regio zitten met de handen in hun haar als het gaat om de aanpak van GHB-patiënten. Vaak genoeg kunnen ze in een regionaal ziekenhuis niet worden behandeld en worden ze doorgestuurd naar een ander hospitaal.
Sinds kort zitten de regionale ziekenhuizen daarom met elkaar en GGZ, GGD en Tactus om tafel, om één en ander te stroomlijnen. Als er een GHB-patiënt wordt binnengebracht na een overdosis, wordt de acute levensbedreiging wel tegengegaan. Verdere behandeling blijft vaak achterwege. Dat kan zijn omdat er geen IC-bed voorhanden is, maar ook omdat er geen gespecialiseerde arts aanwezig is.

3 à 4 GHB-ers per week

Per week worden er drie à vier GHB-gevallen binnengebracht. Dat aantal is de afgelopen jaren fors gestegen. Vaak hebben ze teveel GHB tot zich genomen, of is er verkeerd gecombineerd met andere drugs. Het verschil tussen 'out' gaan of je fijn voelen, verschilt soms maar enkele druppels GHB.

Roep om meer voorlichting

Vooral in de gemeente Twenterand is het probleem van GHB-gebruik al jaren relatief groot. Tientallen jongeren in de gemeente gebruiken de drug, die is gemaakt van gootsteenontstopper en velgenreiniger. De Jongerenraad in Twenterand heeft vorige week een rapport aangeboden aan de gemeente. Daarin stond te lezen dat bijna de helft van de jongeren weet waar je drugs moet halen. Ook werd het advies gegeven om meer aan voorlichting te doen.

GHB-training bij sportclubs

Maatschappelijke organisatie Zorgsaam gaat binnenkort beginnen met cursussen bij sportverenigingen in Twenterand. Trainers en coaches worden getraind hoe ze het gebruik van GHB kunnen signaleren. Verder wordt hen bijgebracht hoe dan gehandeld dient te worden.

De drug van de verveling

Volgens Zorgsaam moet de reden van het vele gebruik in Twenterand gezocht worden in de historie. Vroeger was het een gebied met veel veenwerkers. Arm, weinig opleiding, veel werkloosheid maar wel in voor een verzetje. Dat is van vader op zoon overgegaan. Ook nu is er onder jongeren in Twenterand veel werkloosheid. Eind 2011 waren er 103 jongeren onder de 27 jaar werkloos, een jaar later meer dan het dubbele; 215. Een kwetsbare groep. En als je kwetsbaar bent, ligt een verslaving op de loer, zegt ook een Twentse ex-verslaafde. Jarenlang was zij verslaafd, nu inmiddels twee jaar clean. Zij noemt GHB 'de drug van de verveling'.

Aantal verslaafden gestegen

Het aantal GHB-verslaafden dat binnenkomt bij de regionale verslavingskliniek van Tactus is de afgelopen jaren gestegen. In 2010 kwamen er 52 mensen binnen. In 2011 kwamen daar 55 bij en in 2012 kwamen er nog 69 bovenop. Dit jaar hebben zich tot en met oktober 39 nieuwe verslaafden aangemeld.
Bekijk de video 'GHB-gebruik in Twenterand' in HD op YouTube.
Bekijk de video 'Impact van GHB-gebruik' in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.