nieuws

Afrikaanse support voor Weissensee4kids

Valpartij
Valpartij
In dit blog wil ik jullie op de hoogte houden van de voorbereidingen op de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee: een schaatstocht van 200 kilometer. Dat doen we voor de sportieve lol, maar je doet het ook weer niet echt voor de lol. Want om zo'n afstand glijdend en krabbelend af te leggen op ijzers van twee millimeter breed, dat is wel een beetje vreemd.
Daar kwam ik achter toen een vriend uit Kenia hoorde over mijn deelname en prompt vroeg hoe dat in z'n werk ging. Tja, leg dat maar eens uit aan iemand die op de evenaar woont en hooguit op een hoge berg in de buurt sneeuw gezien heeft.
Zo goed en zo kwaad als het ging, heb ik verteld over bevroren water en dat je daar dan met schoenen waar ijzers onder zitten, over heen glijdt. Correctie: dat je er hard over heen glijdt met snelheden van pak 'm beet vijftien tot over de dertig kilometer per uur gemiddeld.

Met de billen bloot

Het ongeloof en de bewondering op zijn gezicht, nodigden me uit het nog spannender te maken. Dat ijs niet alleen glad is, maar ook heel hard en dat je dat goed voelt als je er op valt. Of ik ook wel eens gevallen was? Oei, die werd pijnlijk. Nu moest ik met mijn billen bloot. En laten dat nou net de billen zijn waar ik vorig jaar bij de trainingen en bij de tocht zo vaak op gevallen was: blauwe billen dus. "Het ijs is niet alleen heel glad, er zitten ook barsten en scheuren in waar je over heen moet springen en dat gaat ook wel eens mis."
Hij moest heel hard lachen toen ik vertelde dat er schaatsvrienden zijn die er een speciale broek voor aantrekken. Een heupbroek, die als het nodig is, de val enigszins kan breken. "Why are you doing this?", vroegen zijn ogen terwijl hij zijn handen niet begrijpend omhoog stak. Tja, waarom doe je dit?

Gekkigheid voor bijzonder doel

En toen vertelde ik met passie over de Hollandse schaatstraditie. Dat we al eeuwenlang plezier maken op het ijs en dat we er wedstrijden op organiseren: hardlopen op de schaats. En dat één van die wedstrijden langs elf steden voert over een afstand van ruim 200 kilometer.
Natuurlijk ging het ook over het speciale van Weissensee4kids. Dat we deze 'gekkigheid' uithalen voor een bijzonder doel. Voor kinderen die het bij de start van hun leven moeilijk hebben. Op zijn verzoek vertelde ik over onze steun aan het Ronald McDonald Huis en aan Orange Babies. En daarmee kwam dat gekke, sportieve, waanzinnige, sfeervolle evenement in Oostenrijk opeens heel dichtbij. Dat merkte ik toen hij me even aan bleef kijken, een high five gaf en met zo’n mooie tongval "super" zei.
Schaatsen op de Weissensee: mooi gekkenwerk!
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.