nieuws

De kerstprogrammering van RTV Oost

Kerst bij Oost
Kerst bij Oost
RTV Oost heeft tijdens de kerstdagen een aangepaste programmering met een aantal speciale programma's. Onderstaand vindt u een kort overzicht.
'Het jaar van…'
Van maandag 23 t/m vrijdag 27 december kunt u bij TV Oost kijken naar 'Het jaar van…', een serie portretten van bekende Overijsselaars voor wie 2013 een bijzonder jaar was. De serie begint op maandag 23 december met een portret van ex-wielrenner en journalist Wim Neeskens, die al meer dan twee jaar tegen darmkanker vecht. Daarna volgen onder anderen strafrechtadvocaat Jan Vlug, wielerploegmanagers Iwan Spekenbrink en Marloes Poelman en Christenunie-voorman Arie Slob. 'Het jaar van…' is dagelijks te zien om 17.20 uur en wordt elk uur herhaald.
Kerstnachtdienst in de streektaal
Op Kerstavond is er de traditionele kerstnachtdienst in de streektalen van Overijssel. De opnamen vinden dit jaar plaats in de Nederlands Hervormde kerk in Enter. Voorgangers zijn ds. Klaas van der Kamp, predikant van de Protestantse Kerk Nederland en secretaris van de Raad van Kerken en Ronald Cornelissen, bisschoppelijk vicaris in Overijssel. Het thema van de viering dit jaar is ‘A'j nen engel enteagen komt’. De kerstnachtdienst wordt opgenomen op zaterdag 21 december en door TV Oost uitgezonden op dinsdag 24 december om 20.00 en 23.00 uur. Op Eerste Kerstdag is de dienst om 07.00 uur te horen bij Radio Oost, dezelfde dag wordt om 09.00 en 14.00 uur het tv-verslag herhaald.
Kroamschudd'n in Mariaparochie
TV Oost houdt een traditie in ere met 'Kroamschudd'n in Mariaparochie', de komische tekenfilm van Herman Finkers en John Croezen waarin op geheel eigen wijze het kerstverhaal wordt verteld. 'Kroamschudd’n in Mariaparochie' is te zien op dinsdag 24 december om 21.40 uur en wordt daarna, met uitzondering van 23.40 uur, elk uur herhaald.
Kerst in Oud Kampen
Op zondag 22 december doet TV Oost van 19.00 tot 21.00 uur live verslag van ‘Kerst in Oud Kampen’. De 14e editie van het openlucht theaterfestival in de historische binnenstad van Kampen trok vorig jaar maar liefst 90.000 bezoekers. Je laten verrassen door de vele acts en optredens in de oude Hanzestad is waar het om draait. Van historische doorkijkjes naar een ver verleden tot aan persoonlijke ontmoetingen met de personages uit Charles Dickens’ kerstverhalen. Een uitgebreide samenvatting van Kerst in Oud Kampen is bij TV Oost te zien op Eerste Kerstdag om 20.00 en 23.00 uur en op Tweede Kerstdag om 09.00 uur.
NIKS aan de HAND
Op Eerste Kerstdag zendt TV Oost de romantische actiekomedie ‘NIKS aan de HAND’ uit. De film speelt zich af in Enschede en is daar ook gedraaid. Filmmaker Joost Ranzijn maakte een bijzondere film waarin de hoofdrolspeler en zijn ‘verkeerde vrienden’ worden gespeeld door overlast gevende en criminele jongeren uit Enschede. Ook spelers van FC Twente hebben een rol. ‘NIKS aan de HAND’ laat het dagelijkse leven van criminele hangjongeren zien en toont dat de maatschappij ook iets kan bijdragen om deze jongeren weer op rechte pad te krijgen. ‘NIKS aan de HAND’ is Eerste Kerstdag om 15.40 uur te zien en wordt herhaald op Tweede Kerstdag om 12.40 uur en Nieuwjaarsdag om 15.40 uur.
Brel in Zwolle
Op Tweede Kerstdag zendt TV Oost de tv-special ‘Brel in Zwolle’ uit, een registratie van het concert van de Vlaamse zanger Filip Jordens in theater Odeon de Spiegel in Zwolle en een interview met de zanger. In ‘Brel in Zwolle’ vertelt hij hoe hij de liedjes van Brel heeft leren kennen. Over zijn ouders en het lied "Quand on ná que l 'amour". En over de zin en onzin van Brel's teksten. ‘Brel in Zwolle’ is Tweede Kerstdag om 14.00 en 16.00 uur te zien bij TV Oost.
Houdt God van vrouwen
Op Tweede Kerstdag zendt TV Oost de documentaire ‘Houdt God van Vrouwen’ uit van documentairemaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal. De documentaire toont de strijd van Hilligje Kok uit Staphorst voor de emancipatie van orthodox-christelijke vrouwen. Hilligje wil een actieve rol spelen in haar kerk en in de SGP, maar de mannen houden de deuren voor haar gesloten. Houdt God van Vrouwen is het slotstuk van een serie documentaires van Van Rouveroy over de Gereformeerde gemeenschap in Nederland. De documentaire toont hoe vrouwen binnen de orthodox reformatorische gezindte opkomen voor hun rechten, maar ook kwetsbaar zijn in hun worsteling tussen gevoel, ratio en de kerkelijke regels. De strijd wordt emotioneel gevoerd, maar ook met humor. Houdt God van Vrouwen' is Tweede Kerstdag om 20.00 en 23.00 uur te zien bij TV Oost.

Kerst bij Radio Oost

Tijdens beide Kerstdagen kunt u bij Radio Oost van 10.00 tot 14.00 uur luisteren naar het programma Kerst bij Oost, begeleid door live beelden uit de studio op TV Oost. Op Eerste Kerstdag presenteren Dorothy Oosting en Oene Loonstra een gezellige kerstshow met leuke gasten op Radio Oost. Luisteraars worden opgeroepen om (een deel van) hun kerstpakket af te staan voor de Voedselbank. De pakketten kunnen deze dag naar de studio in Hengelo worden gebracht. Te gast in de uitzending is onder anderen Han Eulderink van de Voedselbank Midden-Twente. Marisa Heutink en Bert van Losser verzorgen op Tweede Kerstdag een speciale kerstuitzending met artiesten en live muziek. En natuurlijk kun je je favoriete kerstplaat aanvragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.