nieuws

Honderden caravanbezitters Ommen boos; bezuinigingsvoorstel gewijzigd

Het gemeentebestuur van Ommen heeft het plan om de forensenbelasting op basis van vloeroppervlakte te verhogen ingetrokken. Honderden stacaravanbezitters en campingeigenaren in de toeristische gemeente waren boos om het plan.
Het plan zou betekenen dat stacaravaneigenaren honderden euro's per jaar meer moesten betalen aan forensenbelasting. Zo moest 125.000 euro extra in de gemeentekas vloeien. Het ingetrokken plan was om de forensenbelasting te berekenen op basis van vloeroppervlakte. Dat plan gaat dus verlopig niet door en stelt het gemeentebestuur voor om net als vorige jaren de forensenbelasting te heffen op basis van de brandverzekerde waarde.
Recron, de branchevereniging voor de recreatie, sprak van desastreuze gevolgen toen Ommen met het oorspronkelijke plan kwam. Campingondernemers vreesden dat hun gasten zouden vertrekken naar Dalfsen -daar wordt helemaal geen forensenbelasting geïnd - of Hardenberg - daar is de forensenbelasting stukken lager.

Veel reacties uit recreatiesector

Het College van B en W van Ommen zegt dat ze het bezuinigingsvoorstel heeft gewijzigd na de vele reacties vanuit de recreatiesector. Ook de politieke partijen, waaronder de VVD van verantwoordelijk wethouder Lagas, wilden dat het bezuinigingsvoorstel werd gewijzigd of van tafel ging. Het CDA bleef wel bij het plan, omdat  'een gat in de gemeentebegroting gedicht moet worden'.
De gemeenteraad beslist morgen of de forensenbelasting voor 2014 op basis van de brandverzekerde waarde wordt berekend, zoals het college nu voorstelt. Het is nog niet duidelijk hoe de belasting in de jaren erna wordt geheven. Besluitvorming hierover zal pas in het voorjaar - na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart - plaats hebben.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.