nieuws

Brandweeroefencentrum Troned op Luchthaven Twente kan openblijven

Troned kan openblijven
Troned kan openblijven
Het brandweeroefencentrum op het terrein van de Luchthaven Twente kan gewoon in gebruik blijven. De gemeente Enschede heeft daarvoor terecht een vergunning verleend aan de Veiligheidsregio Twente. Dat heeft de Raad van State geoordeeld.
VOLT-Twente had eerder de vergunning voor het brandweeroefencentrum Troned met succes aangevochten bij de rechtbank. Hoewel de gemeente Enschede beweerde dat het oefencentrum er maar tijdelijk zou zitten, was de rechter daar toen niet van overtuigd. De gemeente Enschede en de Veiligheidsregio Twente legden zich daar niet bij neer en stapten naar de Raad van State.

Woningen staan ver weg

Die vindt nu dat het brandweeroefencentrum geen gevolgen heeft voor de mensen die rond de luchthaven wonen. Het dichtstbijzijnde huis staat op 250 meter, de volgende pas op 450 meter. Door de bossen rondom het oefencentrum heeft de omgeving daar geen last van.
Op de zitting voor de Raad van State werd al duidelijk dat de omwonenden geen last hebben van geluid, geur of iets anders. Het verkeer van en naar het oefencentrum rijdt via de provinciale weg. Volgens de Raad van State heeft daarom de belangenbehartiger van de omwonenden VOLT-Twente geen recht van spreken over de omgevingsvergunning. Die vergunning loopt nog tot januari 2015.

'Oefencentrum houdt bedrijven tegen'

De tegenstanders, verenigd in VOLT-Twente, willen dat het brandweeroefencentrum Troned sluit. Ze denken dat de aanwezigheid van een brandweeroefencentrum de komst van andere bedrijven waaronder gezondheidsinstellingen, tegenhoudt.
Het mag er dan nu tijdelijk gevestigd zijn, volgens de tegenstanders is het een kwestie van tijd voor de vergunningen voor een permanent grootschalig oefencentrum worden afgegeven.

Gemeente en regio blij

Burgemeester Den Oudsten van Enschede en voorzitter van de veiligheidsregio Twente is blij met de uitspraak. "Nu is duidelijk geworden dat VOLT voor de rechter niet in alle gevallen belanghebbend is bij initiatieven op dit terrein... Door de Veiligheidsregio wordt gewerkt aan de realisering van de definitieve accommodatie van het brandweeroefencentrum.”

Zonder Troned oefenen in Zweden

Troned opende enkele jaren geleden op het luchthaventerrein. Brandweer, politie, ambulancepersoneel en andere hulpverleners kunnen daar situaties oefenen die op ene andere manier niet te trainen zijn, zoals kettingbotsingen en gasontploffingen. Recent oefende er defensiepersoneel uit andere Europese landen. Voordat Troned er was moest de brandweer naar Zweden om daar te kunnen oefenen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.