nieuws

Roemeense verdachte mensenhandelzaak Twente vrijgelaten

Rechtbank Almelo / rechtspraak (4:3)
Rechtbank Almelo / rechtspraak (4:3)
Een 29-jarige Roemeen die ervan verdacht wordt dat hij betrokken is geweest bij mensenhandel, mag de uitspraak van de rechter in vrijheid afwachten. Hij zou samen met drie andere verdachten meerdere Roemeense vrouwen gedwongen hebben om in Twente in de prostitutie te werken.
De rechtbank heeft besloten de voorlopige hechtenis van de 29-jarige Roemeen op te heffen. Dat wordt gedaan als er ernstig rekening mee wordt gehouden dat de man anders langer vastzit dan de duur van de straf die hem uiteindelijk wordt opgelegd. 

Mensenhandel

Het viertal, een Roemeense man en vrouw en twee mannen uit Vroomshoop en Den Ham, wordt verdacht van mensenhandel. De zaak kwam aan het rollen nadat de politie in juni 2012 een tip kreeg over een minderjarig meisje dat zou worden vastgehouden in een vakantiehuisje in Twente. Het bleek het begin van een grotere zaak.
Meerdere vrouwen zouden in opdracht van de 45-jarige hoofdverdachte uit Vroomshoop zijn geronseld in Roemenië. Met verhalen over andere baantjes werden ze naar Nederland gebracht waar ze vervolgens moesten werken in de prostitutie. Dat gebeurde in vakantiehuisjes in Twente.

Mishandeld en vastgebonden

Van de vrouwen werden naaktfoto's gemaakt voor klantenwerving, ze werden mishandeld en ze zaten vastgebonden zodat ze de woning niet konden verlaten. De 50-jarige verdachte uit Den Ham zou op de vrouwen gepast hebben. De Roemeen die nu voorlopig is vrijgelaten, wordt ervan verdacht dat hij heeft meegewerkt aan het ronselen van de vrouwen in Roemenië. Daar zou ook een Roemeense vrouw bij betrokken zijn geweest.
De 45-jarige man uit Vroomshoop en de 29-jarige Roemeense vrouw zitten allebei nog wel vast. Op 20 januari bepaalt de rechtbank welke straf wordt opgelegd aan de vier verdachten. Tegen de hoofdverdachte is negen jaar cel geëist. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.