nieuws

Verzet tegen bomenkap Rechterensedijk Dalfsen

Een groep inwoners van Dalfsen legt zich niet neer bij het gemeentebesluit om de oude eiken langs de Rechterensedijk te kappen. De karakteristieke oude weg heeft daarvoor een te hoge cultuurhistorische waarde.
Afgelopen week besloot de gemeenteraad van Dalfsen alsnog om honderden oude eiken aan de zuidkant van de Rechterensedijk te kappen. Daarmee wil de raad tegemoet komen aan bezwaren van bedrijven in de regio, die met hun grote vrachtwagens hinder ondervinden van de smalle weg met overhangende bomen.

Onverwacht

Compleet onverwacht besloot de gemeenteraad van Dalfsen deze week alsnog om de helft van de honderden oude eiken langs de Rechterensedijk te kappen. Uit een aantal burgerraadplegingen bleek eerder al dat een grote meerderheid van de bevolking de bomen langs de dijk wil behouden. Desondanks heeft de raad nu toch anders besloten.
Het raadsbesluit kwam erg onverwacht omdat het CDA steeds tegen de bomenkap was maar in 1 nacht plotseling haar standpunt heeft herzien. Daardoor was nog maar een minderheid voor het plan dat B&W oorspronkelijk had voorgesteld.

Bomen beeldbepalend

De Rechterensedijk stamt uit de Middeleeuwen en voert van Dalfsen via kasteel Rechteren en Vilsteren naar Ommen. De meesten van de honderden eiken aan beide zijden zijn minstens 100 jaar oud en zijn beeldbepalend voor dit karakteristieke stukje langs de Vecht. Om die reden is de Vereniging Vrienden van Dalfsen fel tegen de bomenkap.
Het besluit om de oude eiken aan de zuidkant van de weg te kappen, is een opsteker voor de lokale bedrijven die met regelmaat met grote vrachtwagens over de dijk rijden. De Industriële Club Dalfsen pleit al jaren voor verwijderen van de bomen. Dirk Brugman van de Vereniging 'Vrienden van Dalfsen' begrijpt de belangen maar wil de kap van honderden oude eiken niet zomaar laten doorgaan. Desnoods gaan ze door tot de Raad van State.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.