nieuws

Vandaag uitspraak in tuchtzaak Jansen Steur

Jansen Steur
Jansen Steur
Het medisch tuchtcollege in Zwolle spreekt zich vandaag uit over mogelijk verkeerd gestelde diagnoses van voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur. Hoewel de uitspraak geen enkel feitelijk effect zal hebben - Jansen werkt niet meer als neuroloog en is niet van plan dat ooit nog te doen - kan het wel een signaal zijn voor de strafzaak die momenteel ook tegen hem loopt, ook over mogelijk opzettelijk gestelde foute diagnoses. Op 11 februari volgt daarin de uitspraak. Jansen Steur hangt een gevangenisstraf van zes jaar boven het hoofd.
Vijf vroegere patiënten hadden een tuchtklacht ingediend tegen de voormalig neuroloog. Begin november werd de zaak behandeld. Jansen Steur zou voor 2003 - het jaar dat hij vertrok bij het Enschedese ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) - verkeerde diagnoses bij deze mensen hebben gesteld. Het ging om zware diagnoses, bijvoorbeeld alzheimer of multiple sclerose, met bijbehorende zware medicijnen. Later bleken deze mensen de ziekte helemaal niet te hebben.

'Volkomen overbodig'

De tuchtrechter heeft als zwaarste sanctie het schrappen van falende artsen uit het BIG-register, het register waar alle zorgverleners verplicht ingeschreven staan. Maar bij Jansen Steur gaat dat niet op, hij heeft zich jaren geleden al uitgeschreven uit het artsenregister. Zijn advocaat noemde mede daarom de tuchtzaak al 'volkomen overbodig'.
Behalve tegen Jansen Steur is er ook een tuchtklacht ingediend tegen voormalige bestuurders van het MST en inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgens de ex-patiënten hadden ook zij in moeten grijpen. Begin januari is de uitspraak tegen de MST-bestuurders, de zaak tegen de IGZ wordt in april behandeld.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.