nieuws

Staphorst zamelt meeste bijbels in voor Nederlands Bijbelgenootschap

Bijbels inzamelen in Staphorst
Bijbels inzamelen in Staphorst
Mark Koelewijn van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) heeft woensdagmiddag 2.200 bijbels opgehaald in Staphorst. De plaatselijke werkgroep van het NBG had de bijbels ingezameld, die worden gerecycled tot nieuwe exemplaren. Nergens werden meer exemplaren ingeleverd dan in de gemeente Staphorst.
Statenbijbels, Woorden Gods uit 1850, een Heilige Schrift in het Afrikaans. Je kon het zo gek niet verzinnen of Roel Harink had ze in zijn garage liggen. Hij was zogezegd het centrale inzamelpunt in zijn gemeente. Ook bij een plaatselijke boekhandel konden de boeken worden ingeleverd. Het liep storm tijdens de actie, die in juni begon.

"Blij dat actie voorbij is"

De Staphorster is blij dat de actie voorbij is. "Mijn garage lag helemaal vol. Ik kon geen kant meer op. Je kunt wel spreken een Biblebult op de Biblebelt", grinnikt hij. "Wel een groot succes." Overal in Nederland zamelen plaatselijke NBG-werkgroepen bijbels in voor hergebruik. De actie loopt landelijk tot het einde van dit jaar. In Staphorst heeft de werkgroep er een punt achter gezet. "Ik accepteer ze nu niet meer. We zijn al langer doorgegaan dan was gepland. Het hield maar niet op", zegt Harink.
Nergens leverden de mensen meer boeken in dan in Staphorst. "Deze oude exemplaren worden waarschijnlijk gebruikt voor zogeheten Groene Bijbels die wij in Nederland uitgeven. Het gaat om de bijbel in de gewone taal", zegt Koelewijn. Hij bevestigt dat Staphorst het record Bijbelinzamelen te pakken heeft. "In andere dorpen en steden zitten we meestal op zo’n vijfhonderd bijbels, zelfs in Kampen."
Woensdagmiddag werd de berg bijbels door NBG-medewerker Koelewijn opgehaald. Dozen vol laadde hij in. Bijbelse vertelboeken voor de jeugd, oude kleine zakexemplaren, waar in bibberige handschriften aantekeningen bij staan en vooral veel Statenvertalingen, waaronder echte oudjes uit de 19e eeuw. Alles ging mee. De mooiste exemplaren komen in de NBG-bibliotheek in Haarlem terecht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.