nieuws

D66: Proef van Enschede met participatieverklaring helpt niks

Alexander Pechtold
Alexander Pechtold
De landelijke proef met een participatieverklaring voor migranten die in Nederland komen werken en waar Enschede aan meedoet helpt helemaal niks. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold.
De verklaring is een initiatief van minister Asscher van Integratie. Het doel is dat migranten ermee gewezen worden op hun rechten en plichten en op de fundamentele Nederlandse waarden. Enschede voert de verklaring tot nu toe als enige gemeente in Overijssel in. Vooral Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten krijgen er na 1 januari mee te maken.

Afhankelijk van werknemers uit andere landen

Nieuwkomers "wegwijs maken" vindt Pechtold op zich prima, maar hij heeft liever dat ze meedoen in de samenleving en Nederlands leren. "We zijn economisch ongelooflijk afhankelijk van werknemers uit andere Europese landen", zei Pechtold. "Als Duitsland betere regels heeft dan Nederland, dan zouden door ons gezeur aan de verkeerde kant terecht kunnen komen."
De participatieverklaring gaat gelden voor zowel migranten van binnen als van buiten de Europese Unie. Per 1 januari gaat de arbeidsmarkt ook open voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.