nieuws

Burgemeester Heidema: 'Brand Deventer is trauma voor betrokkenen'

De brand in Deventer is een heel emotioneel gebeuren, voor zowel bewoners als ondernemers in de Grote en Kleine Overstraat. Dat zegt burgemeester Heidema na een gesprek eerder vandaag dat hij had met bewoners en ondernemers.
De bewoners en ondernemers werden in twee gesprekken geïnformeerd: "We hebben zo'n anderhalf uur met de bewoners gesproken en een uur met de ondernemers. Uitgelegd hoe dat werkt met de schade afhandeling en gepraat over het trauma. Het is een heel emotioneel gebeuren." Voor de betrokkenen is slachtofferhulp ingeschakeld.

Steunconstructie Grote Overstraat blijft langere tijd staan

Het gebied rondom de brandhaard is nog altijd niet bereikbaar, omdat er nog sprake is van instortingsgevaar. Op korte termijn moet het wel mogelijk worden om in elk geval lopend de Grote Overstraat te bereiken, aldus burgemeester Heidema: "We zijn aan de Grote Overstraat nog volop bezig om daar een steunconstructie te bouwen, die daar voor langere tijd blijft staan, zodat mensen er op de voet doorheen kunnen lopen." Door de brand zijn winkels niet allemaal meer goed bereikbaar, Heidema ziet de nadelen voor ondernemers: "Kort voor de kerst natuurlijk, dan heb je een gemis aan omzet."
Dat de brand veel impact heeft op de stad erkent Heidema, maar hij ziet ook lichtpuntjes: "Het slaat een gat in de stad. Gelijktijdig zie je ook mooie verbindingen ontstaan. Mensen die geld of andere dingen bij elkaar brengen, dat is fantastisch. Dat geeft verbinding, verbroedering, noaberschap. Dat is dan weer een mooie kant van iets wat heel verdrietig, zo kort voor de kerst heeft plaatsgevonden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.