nieuws

Kampen dreigt winkeliers die zondag onterecht open waren met dwangsom

Creatieve winkelier
Creatieve winkelier
Winkeliers in Kampen die zondag hun winkel geopend hadden terwijl dat eigenlijk niet mocht, hebben een waarschuwing gekregen van de gemeente. Bij een volgende overtreding legt de gemeente een dwangsom op van vijfduizend euro.
Burgemeester Koelewijn had vooraf aangekondigd dat er vandaag niet heel streng gecontroleerd zou worden. Maar hij zei ook: "Veiligheid en openbare orde zijn mijn eerste prioriteiten, waarmee ik niet wil zeggen dat er helemaal niet gehandhaafd zal worden." De website 'Kampen online' publiceerde een brief die één van de ondernemers vandaag kreeg als waarschuwing.

Uitzondering voor Kerst in Oud Kampen

Kampen heeft geen koopzondagen. Veel ondernemers zijn het daar niet mee eens en zeggen dat ze veel inkomsten mislopen tijdens een dag als vandaag met het evenement Kerst in Oud Kampen. Er kwamen vandaag zo'n 40.000 bezoekers op af. De gemeenteraad maakte voor dit jaar een uitzondering voor winkels die etenswaren verkopen.
De winkeliersvereniging vond dat die uitzondering voor alle winkeliers moest gelden en riep op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. De ondernemersvereniging adviseerde winkeliers om dan maar wat etenswaren op de toonbank te leggen. Lang niet alle winkels waren vandaag open, maar wel meer dan er mochten.

Winkeliers boos over waarschuwing

Eén van de ondernemers die een brief hebben gehad van de gemeente reageert op 'Kampen online' boos: De gemeente zou ons juist dankbaar moeten zijn! Kerst in oud Kampen begon pas om vier uur! Toen Kampen heel vroeg al vol liep met mensen van buiten de stad waren wij open, zodoende hebben wij als gastheer voor de stad Kampen opgetreden!
Burgemeester Koelewijn benadrukt dat er alleen gewaarschuwd is en er geen sanctie is opgelegd. Hij verwacht dat er na de verkiezingen in 2014 betere afspraken worden gemaakt, zodat er ontheffingen kunnen worden gegeven voor bijzondere dagen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.