nieuws

Regen en kou trotseren bij Kerst in Oud Kampen

Zaterdagmiddag half 4. Met ons schaatsteam Van Halm IT/De Gilden - 12 man en vrouw sterk - melden we ons bij de organisatie van Kerst In Oud Kampen. Net als vorig jaar zullen we toezicht houden bij de hekken die het parcours begrenzen. En net als vorig jaar is het koud en nat.
We doen het met plezier, want in ruil krijgen we een bijdrage voor onze sponsordoelen: Orange Babies en het Ronald McDonald Huis. Daarnaast is het gezellig. We zijn te herkennen aan onze witte Weissenseejassen met daarover een fluorescerend geel hesje van de organisatie. En terwijl we de tienduizenden gasten van dit mooie evenement door het mooie parcours leiden, hebben we leuke gesprekjes.

Op de Weissensee is het ook koud

Een oudere man, ik schat achter in de zeventig, begint een gesprekje terwijl we op een winderige hoek bij de kerk kleumend met een kopje koffie in de handen staan. "Op de Weissensee is het ook koud", zegt hij met een brede lach, "goeie training". En terwijl zijn vrouw bewonderend toekijkt, vertelt hij dat hij vijf keer de Weissensee geschaatst heeft.
"Dat was in de tijd dat Jan Roelof Kruithof ook nog meereed. En het was ook in de tijd dat
de wedstrijdleider Wim Jerimiasse met zijn auto door het ijs zakte en in het 35 meter diepe water verdween. Anderhalf uur later werd hij door duikers omhoog gehaald. Dat was in 2000. De wedstrijden gingen door. Dat zou Jerimiasse ongetwijfeld gewild hebben. Gretha Smit won de wedstrijd van de dames, herinner ik me nog."

Blijven glijden

Met bewondering luisteren we naar zijn verhaal. "Tja", zegt ie dan, "daar was het echt koud. Vooral bij de Dolomieter Blick. Het kon er overdag wel vijftien graden blijven vriezen." Wij keken een beetje beduusd en het was alsof de regenkou opeens wat minder koud aanvoelde. "Heren, ik wens jullie een genoeglijke avond en een mooie tocht op de Weissensee toe. Vooral je krachten verdelen en dan is het enkel een kwestie van doorzetten". "En blijven glijden", zei z'n vrouw lachend, terwijl ze verder liepen onder het wasgoed door dat echt niet droog werd op deze regenachtige avond.
En wij, wij bleven achter, met een mooie les van een Weissenseeveteraan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.