nieuws

Huisuitzetting onderzocht na dood dakloze in Enschede

Huisuitzetting onderzocht na dood dakloze in Enschede
Huisuitzetting onderzocht na dood dakloze in Enschede
De instanties die betrokken zijn bij de opvang van dak- en thuislozen in Enschede hebben geen fouten gemaakt waardoor een 57-jarige dakloze is overleden. Dit concludeert de gemeente Enschede na onderzoek. Wel gaat de gemeente nader onderzoek doen naar huisuitzettingen door particuliere woningeigenaren.
De dakloze overleed 's nachts op straat aan de gevolgen van onderkoeling en een hartstilstand. De avond tevoren was hij vanwege een huurachterstand uit zijn kamer gezet. De man weigerde hulp toen hij door de politie op straat werd aangetroffen. Met enige overredingskracht werd hij naar de nachtopvang van Tactus gebracht maar deze was op dat moment gesloten omdat het niet vroor. Wel is hem koffie en een slaapzak aangeboden. Hij is gaan slapen in de fietsenstalling naast het pand en daar de volgende ochtend dood aangetroffen.

Hulpverlening

De man was bekend in het Enschedese hulpverleningscircuit. Hij heeft na tussenkomst van het maatschappelijk werk eerder dit jaar korte tijd gebruik gemaakt van de opvang van het Leger des Heils en de Wonne. Tactus had na een melding van een bezorgde huisgenoot over zijn gezondheidstoestand het plan om contact met de dakloze op te nemen. Dit zou op dinsdag 10 december gebeuren, maar de man overleed in de nacht ervoor. 

Geen blaam

Het Leger des Heils treft volgens het feitenonderzoek geen blaam. Volgens de familie van het slachtoffer en de politie was hem op maandagavond door het Leger des Heils de toegang tot de nachtopvang ontzegd omdat alle bedden bezet waren. Volgens het onderzoek van de gemeente heeft de dakloze zich niet gemeld bij het Leger des Heils. Het is onduidelijk waarom de politie en Tactus ervan uit gingen dat het Leger des Heils geen plek voor hem had. Het Leger des Heils heeft in een reactie aangegeven de man te hebben opgevangen ("desnoods op een stoel in de kantine") als hij om een slaapplaats had gevraagd.
Burgemeester Den Oudsten kondigt in de Twentsche Courant Tubantia aan dat hij het uitzettingsbeleid van particuliere woningeigenaren wil onderzoeken. Den Oudsten vindt het vreemd dat de kwetsbare man 's avonds om 21.00 uur op straat is gezet.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.