nieuws

Rivaliteit Zwolle en Kampen laait op door mini-Peperbus in Kamper winkel

Wim Schluter met de Peperbus in Kampen
Wim Schluter met de Peperbus in Kampen
Een miniatuurversie van de Zwolse Peperbustoren doet de rivaliteit tussen Zwolle en Kampen weer oplaaien. De mini-toren wordt verkocht bij de Blokker in Kampen.
De Peperbus is onderdeel van de serie 'Typisch Hollands' van het warenhuis. Zo zijn er ook miniaturen van de Dom in Utrecht, het Stadhuis in Rotterdam en de Onze-Lieve-Vrouwetoren in Amersfoort. Maar het symbool van Zwolle in Kampen is toch wel erg raar, oordeelt een aantal Kampenaren.

Aanstootgevend

"Alsof je Ajax-producten verkoopt in de Rotterdamse koopgoot," schrijft acteur en journalist Wim Schluter in een brief aan de Blokker. "Als Kampenaar verzoek ik u vriendelijk doch dringend niet meer dit soort producten in uw Kamper winkel te plaatsen. Niet alleen vanwege het aanstootgevende karakter, maar ook omdat wij de Kamper middenstand een warm hart toedragen en derhalve ook graag winstgevende producten willen laten verkopen."
Ook CDA-gemeenteraadslid Cor Adema verbaast zich over het Zwolse symbool in de Kamper winkel. Hij besloot contact op te nemen met Blokker. Hij stuurde een brief aan het bedrijf met het verzoek om ook een miniatuur van de Nieuwe Toren in Kampen op te nemen in de collectie. Inmiddels heeft de keten laten weten dat zijn verzoek is doorgestuurd naar de afdeling inkoop. Adema gaat er vanuit dat volgend jaar de Nieuwe Toren gewoon in de winkels staat.

Ludieke actie

Zwolle en Kampen kennen een rivaliteit die teruggaat tot in de Middeleeuwen. Het leverde de Zwollenaren bijvoorbeeld de scheldnaam/geuzennaam 'blauwvingers' op. Volgens Wim Schluter is er zeker geen haat tussen de twee steden maar moet het vooral als een ludieke actie worden gezien in het kader van de 'gezonde concurrentie' tussen de steden.
Overigens is er vanuit Zwolle al direct gereageerd op de ophef in Kampen:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.