nieuws

Boerengezin in Staphorst leeft straks van het licht

Plaatsen van zonnepanelen in Staphorst
Plaatsen van zonnepanelen in Staphorst
Boer Klaas Talen uit Staphorst, zijn vrouw en vijf kinderen én zijn 1100 vleeskalveren leven vanaf medio volgend maand van het licht. Het bedrijf Kienenergie uit Meppel plaatst momenteel 420 vierkante meter aan zonnepanelen op een stal op het terrein van de Talens aan de Rechterensweg. Het doel: energieneutraal werken.
Henk Kiewiet en Marcel Vrielink van Kienenergie verkeren al een tijdje in hogere sferen en ze zijn nog wel een paar weken bezig. Ze zijn doende met een van de grootste zonneprojecten in de regio. Goed gezekerd legt het duo het ene na het andere paneel aan.

Zon heeft de toekomst

De schuine kant op het zuidwesten van de stal wordt bijna helemaal vol gelegd met de glanzende platen. Een windmolen valt nogal op in het landschap, maar de platen zie je nauwelijks. Eén ding is volgens Kiewiet zeker: de zon heeft de toekomst en molens, zeker die op land, moeten wijken voor de energie die de gele hemelschijf elke dag weer gratis schenkt. "Het woord zonnepaneel klopt niet. Ook als de zon achter de wolken is, leveren de platen energie. Het gaat om het licht".

Onzeker of subsidie verleend wordt

Het is niet zo dat boer Klaas Talen een grote zak met subsidiegeld krijgt. Er is wel een aanvraag gedaan voor een zogeheten SDE-subsidie, maar het is maar de vraag of hij deze krijgt. Als er geld komt, wordt het dak helemaal vol gelegd, nu stopt Henk op twee derde, maar dat is meer dan genoeg om energieneutraal te werken. Wel betaal je wat minder belasting als je duurzaam werkt en je hebt straks geen stroomrekening meer.
"Wij gebruiken in onze bedrijfsvoering veel energie. Die wekken we straks zelf op", zegt Talen. Zijn glanzende dak betekent een investering van zo’n 80.000 euro. Het duurt ongeveer acht jaar voordat hij deze investering heeft terugverdiend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.