nieuws

Musea in Overijssel populair, aantal bezoekers gestegen

De musea in Overijssel doen het goed. In het kielzog van het succes van de heropende musea De Fundatie en Natura Docet Wonderryck zagen ook de andere musea het aantal bezoekers in meer of mindere mate stijgen.
Het Rijksmuseum Twenthe in Enschede registreerde ruim 48.000 bezoekers, iets meer dan vorig jaar toen het bleef steken op 47.000.

Moeilijk jaar

Directeur Odding spreekt toch van een succes. Volgens hem was het voor kleine en middelgrote musea waar hij het Rijksmuseum Twenthe onder schaart, een moeilijk jaar. Vooral voor musea die geen bijzondere verbouwingen zoals het Rijksmuseum in Amsterdam en De Fundatie in Zwolle hebben gehad of voor musea zonder blockbusters, grote tentoonstellingen die veel bezoekers trekken.
Dat het Rijksmuseum de bezoekcijfers van vorig jaar evenaart en zelfs iets overstijgt, vindt hij daarom een groot succes. "Zeker omdat we het met veel minder rijkssubsidie moesten doen en met elf mensen minder."

Nieuw elan

Ook techniekmuseum 't Heim in Hengelo constateert meer belangstelling. "Er is sprake van een nieuw elan", aldus bestuurder Visser, "bij partners, zoals scholen, en sponsors. Dat is nog niet helemaal vertaald in de bezoekcijfers." Tot en met november passeerden 31.000 mensen de kassa van 't Heim, tegen 30.000 over heel 2012.
Eerder werd al bekend dat De Fundatie het bezoekersaantal voor het museum in Zwolle en het Nijenhuis in Heino fors heeft zien stijgen, evenals Natura Docet Wonderryck in Denekamp. Beide musea zijn verbouwd en gemoderniseerd en in de zomer na een lange sluiting weer geopend.
De cijfers van het Stedelijk Museum in Kampen en Zwolle en het Historisch- en het Speelgoedmuseum in Deventer zijn nog niet exact bekend, maar geven het vermoeden van eveneens een toename. De Twentse Welle in Enschede zegt met 42.000 bezoekers op het niveau van 2012 te zitten.

In de hoek waar de klappen vallen
Een verklaring voor de toegenomen belangstelling voor musea in het algemeen hebben de verschillende bestuurders niet. Wel vinden ze het opmerkelijk. Musea zitten in de hoek waar de financiële klappen vallen en moeten de eindjes aan elkaar knopen, nu de verschillende overheden bezuinigen op cultuursubsidies.
Zo zou het Rijksmuseum Twenthe dit jaar miljoenen gekort worden op de rijkssubsidie en kreeg veel sympathiebetuigingen toen de gevolgen daarvan duidelijk werden. Dat heeft geleid tot onder meer particuliere acties om de rijksbijdrage veilig te stellen en daarmee meer aandacht voor het museum.

"Door bezuinigingen word je ondernemender. Dat betekent dat je op voorhand zoekt naar alternatieven. Niet alleen door het reduceren van de kosten, maar je zorgt er ook voor dat je attractiever bent wat zich vertaalt in meer bezoekers en recettes," aldus Visser van 't Heim.

Lijn doortrekken

De verschillende directeuren denken volgend jaar de stijgende lijn te kunnen doortrekken. Visser van 't Heim heeft daar alle vertrouwen in. Odding van het Rijksmuseum Twenthe verwacht meer mensen over de vloer te krijgen met tentoonstellingen met het werk van Rubens en van Vlaamse Primitieven. Natura Docet Wonderryck denkt dat de educatieve functie toeneemt en stuurt op 50.000 bezoekers per jaar.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.