nieuws

Bijenkorf Enschede sluit de deuren, lege schappen blijven achter

Na twaalf jaar is vandaag het doek gevallen voor warenhuis De Bijenkorf in Enschede. De afgelopen dagen was er nog een grote uitverkoop waarbij de restanten met enorme kortingen over de toonbank gingen. Even na vijf uur 's middags sloot de winkel definitief de deuren.
In augustus maakte de Bijenkorf bekend een andere weg in te willen slaan. De Enschedese vestiging moet daarom dicht, net als die in Arnhem. Over twee jaar gaan ook nog eens de winkels in Groningen, Den Bosch en Breda dicht.

De populaire Primark

Aan het Van Heekplein in Enschede zal kledingketen Primark zich in het pand van de Bijenkorf vestigen. De komende tijd wordt het pand grondig verbouwd. In de herfst gaat de Primark dan open. Daar worden nu al lange rijen bij verwacht, de winkel is vooral populair onder tienermeisjes vanwege de goedkope kleding.
Het vertrek van De Bijenkorf uit Enschede kreeg de afgelopen tijd wisselende reacties. Het was twaalf jaar lang een publiekstrekker van formaat. Bij de bekendmaking van het vertrek van de Bijenkorf noemden de gemeente Enschede en winkeliersvereniging Winkelhart het 'een aderlating' en 'een grote klap voor Enschede'.

Voor de kleine portemonnee

Toch waren er ook veel positieve reacties op de komst van kledingwinkel Primark. Primark verkoopt kleding in een lager segment en is in dat opzicht een uitkomst voor mensen die krap bij kas zitten. Roel Blauw van Winkeliersvereniging Winkelhart gaf in augustus al aan dat de Primark in dat opzicht een aanvulling is voor de stad. Maar dat hij liever beide ketens had gehad, omdat ook de Bijenkorf veel publiek trekt.
Wethouder Van Hees beaamde dat. Zij zei in augustus: "Een Bijenkorf maakt het verschil tussen een grootstedelijk centrum en een gewoon stadscentrum. Grote ketens zitten in grote steden. Enschede wil zich ook graag zo profileren." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.