nieuws

Laatste zondagsviering verpleeghuis Zandhove druk bezocht

In verpleeg- en reactiveringscentrum Zandhove in Zwolle is vanmorgen voor de laatste keer op zondag een kerkdienst gehouden. De grote bijeenkomsten worden vervangen door kleinere vieringen door de week. Veel vaste bezoekers en vrijwilligers willen de zondagsdienst behouden.
Het bestuur van Zandhove vindt de massale kerkdiensten niet meer passen binnen het verpleeghuis. Dementerenden en mensen met hersenletsel hebben meer aan kleinschalige vieringen, aangepast aan hun eigen beleving. Ook wil Zandhove het restaurant, waarin de diensten worden gehouden, kunnen gebruiken voor andere activiteiten op zondag.

"Zondagsdienst moet blijven"

Al bijna 50 jaar is in Zandhove elke zondag een kerkdienst. Een grote groep vrijwilligers zorgt dat de bewoners de dienst kunnen bijwonen. Ook komen er mensen uit de omgeving naar de diensten. De laatste viering werd massaal bezocht om zo te laten zien dat er wel degelijk behoefte is aan een kerkdienst in Zandhove, op de traditionele zondag. ook het Zwolse platform van kerken heeft gepleit bij het bestuur van Zandhove om de zondagse diensten te behouden. Mink de Vries van het platform: "Geloofsbeleving is juist iets wat je met elkaar doet, met zoveel mogelijk mensen samen. Dat zijn de bewoners ook van jongs af aan gewend. Dat hoort thuis op de zondag."

Stiltecentrum voor alle religies

Zandhove is een huis met algemene signatuur, er moet dus ruimte zijn voor alle geloven. Er is inmiddels een stiltecentrum ingericht waar ruimte is voor alle religieuze stromingen, dus niet alleen christelijke, maar ook boeddistische, joodse en islamitische geloofsbeleving. Door de week komen er kleinschalige samenkomsten voor verschillende doelgroepen. Op zondag is er dan ruimte in het restaurant om met familie of bekenden samen te zijn.

Andere bewoners, andere behoeften

Zandhove is geen klassiek verpleeghuis meer. Het centrum is als enige in de regio gespecialiseerd in woonvormen voor jongere verpleeghuispatiënten, zo wonen er veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel, en jong dementerenden. Er zijn in verhouding steeds minder oudere bewoners. Oudere dementerenden hebben een heel andere geloofsbeleving dan jongere mensen met hersenletsel. Een deel van de jongere bewoners voelt zich niet huis bij de zondagse dienst, maar deze mensen hebben wel behoefte aan spiritualiteit of lopen rond met levensvragen. Daar is in kleinere gropen meer aandacht voor.
Het platform van kerken is nog in gesprek met het bestuur van Zandhove, mogelijk komt er toch een doorstart van de zondagsviering, maar zo grootschalig als nu zal het niet meer worden.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.