nieuws

Bomen en planten in bloei, voorjaar in Overijssel

Een bijzonder straatbeeld hartje winter: in de JHW Robersstraat in Enschede staan de bomen in bloei. En niet alleen in Enschede, maar ook bijvoorbeeld langs de IJssel staat van alles in bloei.
Dat is het gevolg van de hoge temperaturen; het is met een middagtemperatuur van tien graden te warm voor de tijd van het jaar. Normaal schommelt het rond het vriespunt.

Niet schadelijk

Volgens boomkweker Menkehorst in Hengelo komt het wel vaker voor dat er in januari al bloesems aan de boom zitten. "Het gaat vooral om het soort boom, een Japanse Kers kan het hebben. Het is kwalijker als het om eiken of beuken gaat." Zolang dat niet het geval is, is het niet schadelijk voor de boom.
Mocht het nu alsnog gaan vriezen, dan kan het volgens hem geen kwaad voor de boom, "als de knoppen maar niet gaan schuiven (groter worden), want dat zou betekenen dat de sapstroom al op gang is gekomen. Het moet geen 15 graden worden."

Nederlands klimaat

Ook boswachter Spijker van de Sallandse Heuvelrug maakt zich geen zorgen om de natuur, nu het uitzonderlijk warm is voor de tijd van het jaar. Volgens hem hoort dit bij het Nederlandse klimaat.
"Als planten of dieren hier niet tegen kunnen, dan horen ze hier ook niet." Het gaat dan volgens hem vooral om exoten. Individueel gaat er misschien wel een plant dood maar in het algemeen heeft het geen gevolgen. "Dieren gaan niet plotseling jongen, winterslapers worden hoogstens iets eerder wakker."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.