nieuws

Ruim 20.000 strafzaken afgehandeld via snelrecht in Oost-Nederland

Het afgelopen jaar zijn in Oost-Nederland 22.000 strafzaken afgehandeld via het zogenoemde ZSM-snelrecht. ZSM staat voor Zo Spoedig Mogelijk. Een verdachte van een misdrijf krijgt dan binnen zes uur een strafbeschikking van een officier van justitie, zonder dat er een rechter aan te pas komt.Â
De politie en het Openbaar Ministerie zijn tevreden over de ZSM-aanpak. Verdachten van lichte misdrijven als mishandeling, winkeldiefstal en belediging weten nadat ze zijn aangehouden snel waar ze aan toe zijn. Enkele jaren geleden sleepten dat soort zaken zich soms maanden voort. Nu zitten sinds oktober 2012 op het politiebureau in Deventer meerdere partijen bij elkaar zodat de lijnen kort zijn. Het gaat dan om de politie, het Openbaar Ministerie, de reclassering, de kinderbescherming en slachtofferhulp. Samen proberen ze binnen zes uur een strafzaak af te ronden. Binnen die uren komt de officier van justitie met een strafvoorstel.

Kritiek op de ZSM-werkwijze

Vanuit de advocatuur komt veel kritiek op de ZSM-werkwijze. Advocaat Jan Vlug adviseert iedereen die ermee in aanraking komt nooit een strafbeschikking te accepteren. Volgens Vlug is uit ervaring gebleken dat een rechter uiteindelijk altijd lager straft. Ook wordt volgens Vlug niet altijd aan verdachten verteld dat ze door het accepteren van hun straf ook een strafblad krijgen, wat vervelende gevolgen kan hebben voor werk of studie.
Vlug vindt dat advocaten veel meer betrokken moeten worden bij ZSM. Nu worden advocaten meestal wel gebeld als een verdachte is gearresteerd, maar zodra de strafbeschikking bekend wordt gemaakt blijft een telefoontje naar de advocaat uit. Om snel van de zaak af te zijn accepteren veel verdachten dan maar hun straf, aldus Vlug.

Rechters

Rechtbankpresident Avedissian van de rechtbank Overijssel ziet dat ZSM-zaken die uiteindelijk toch voor de rechter komen, bijvoorbeeld omdat er meer onderzoek nodig bleek, niet altijd van een compleet zijn. Geregeld zijn dossiers incompleet en moet nog een behoorlijke kwaliteitsslag gemaakt worden.
Het Openbaar Ministerie trekt zich de kritiek aan, maar volgens plaatsvervangend hoofdofficier John Lucas gaat het de laatste tijd steeds beter. Ook wordt onderzocht of er elke dag een advocaat in het politiebureau aanwezig kan zijn, zodat verdachten meteen geadviseerd kunnen worden.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.