nieuws

Dalfsen krijgt eerste levende huis van de wereld van buigzame bomen

Bob Radstake, bedenker van het levende dorp, begint deze lente met de bouw van een levend huis. De constructie van zandzakken en buigzame bomen moet bewoonbaar zijn en uit meerdere verdiepingen bestaan.
De levende toren aan zijn zomerhuisje in Dalfsen wordt het eerste levende huis van de wereld en moet een voorbeeldfunctie hebben voor het dorp dat Radstake voor ogen heeft. Volgens architect Michel Post moet het technisch mogelijk zijn. Post heeft veel ervaring in het bouwen met natuurlijke producten. Hij heeft onder meer de pioniers van het aardehuizenproject in Olst begeleid. "De gemeente Olst-Wijhe wilde graag meewerken aan die ecowijk en daar zijn inmiddels twee koop- en drie huurwoningen opgeleverd."

Op zoek naar 50 tot 100 hectare grond

De technieken die Bob Radstake wil gebruiken, zijn los van elkaar bewezen. Meer dan 30 procent van de huizen op aarde zijn gebouwd van zand. En Radstake heeft als levendebomen-kunstenaar veel ervaring met het vormen van en het werken met bomen." Daarom gelooft de architect in het project.
Wanneer levende wortels of takken door de zandmuren of het dak heen groeien, is dat helemaal niet erg zegt Radstake: "Dan vouw je van de wortels een kast of een bank." Zodra het levende huis af is, gaat Radstake op zoek naar 50 tot 100 hectare land waar hij het levende dorp met andere toekomstige bewoners wil bouwen. Er is nog geen gemeente benaderd voor dit project.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.