nieuws

Burgemeesters bezorgd over excessen jaarwisseling, roep om maatregelen

De problemen rondom de jaarwisseling zijn niet alleen te wijten aan illegaal vuurwerk, maar zijn ook het gevolg van een mentaliteitsprobleem in Nederland. Dat zegt burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten in een reactie op een uitzending van televisieprogramma EenVandaag. Daaruit blijkt dat burgemeester in Nederland een Europees verbod op zwaar explosief vuurwerk willen, naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling.
Afgelopen Oud en Nieuw viel één dode en raakten veel mensen (zwaar)gewond door zwaar explosief vuurwerk. "De grens van het toelaatbare is overschreden", zei voorzitter Bert Schneiders van het Genootschap van Burgemeesters tegen EenVandaag. Schneiders zei namens alle burgemeesters te spreken, dat er een einde moet komen aan het illegale zware vuurwerk. "Het zijn in feite explosieven waar je enorme vernielingen mee aanricht."

Zorgen

Burgemeester Arco Hofland, voorzitter van de VNG afdeling in Overijssel, beaamt dat er iets moet veranderen. "In Nederland is er inmiddels een groot probleem rondom de Oud en Nieuw-viering. Kennelijk vindt men dat alles is toegestaan. En dan gaat het om drank, vuurwerk en vernielingen. Ik maak me daar zorgen over."
Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen pleit al jaren voor aanpassing van de Europese regels voor vuurwerk, maar zonder resultaat. Buurlanden wilden niet meewerken aan strengere regelgeving omdat daar minder problemen waren met vuurwerk. Maar daar zit nu een kentering in, zegt Koelewijn. "De opvatting verandert. Ook België praat nu over een vuurwerkverbod."

Dweilen met de kraan open

Beide burgemeesters zijn van mening dat Europese regels hard nodig zijn. "Het is nu dweilen met de kraan open", zegt Koelewijn. "Nederland controleert wel langs de grens, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht." Ook Hofland erkent dat handhaving een probleem is. Dat er nu druk wordt uitgeoefend op het kabinet en de EU vindt hij een goede stap.
Toch is de kans klein dat er op zeer korte termijn een Europees verbod komt, zegt Hofland. Hij verwacht meer van maatregelen in Nederland zelf. Zoals bijvoorbeeld de verkoop van vuurwerk te beperken tot één dag. Ook vuuwerkvrije zones zijn volgens hem effectief. Hofland wil de festiviteiten rondom Oud en Nieuw zeker behouden, maar verwacht dat ze beter verlopen als ze meer gereguleerd worden.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.