nieuws

Annie Schreijer (CDA) voorgedragen als lijstduwer Europese verkiezingen

Annie Schreijer-Pierik
Annie Schreijer-Pierik
CDA Overijssel draagt oud-CDA Kamerlid Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde voor als lijstduwer tijdens de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Het CDA-congres moet in februari nog wel instemmen met de voordracht. Schreijer-Pierik keert daarmee terug op het politieke toneel, waar ze in 2010 afscheid van nam.
Schreijer noemt het een eer en is trots dat de Overijsselse afdeling van de partij haar heeft gevraagd om de rol van lijstduwer te vervullen. De verkiezingen worden op 22 mei gehouden.

Meer stemmen trekken voor CDA

Een lijstduwer wordt onderaan de kandidatenlijst geplaatst en wordt ingezet om meer stemmen te trekken voor een partij. Er bestaat een kans dat Annie Schreijer zoveel voorkeursstemmen krijgt, dat ze recht heeft op een zetel. "Ik heb gezegd dat ik dan zeer waarschijnlijk ook op die zetel ga zitten". Regelmatig doen lijstduwers dat niet, maar Schreijer ziet dat toch als een vorm van kiezersbedrog.
Schreijer heeft een lange carrière in de politiek achter de rug. Eerder was zij gemeenteraadslid in Ambt Delden en lid van de Provinciale Staten. Van 1998 tot juni 2010 zat ze voor het CDA in de Tweede Kamer. Na haar vertrek werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.