nieuws

Koekoekspolder blij met lenteachtig weer, IJsbeeldenfestival niet

Glastuinders in de Koekoekspolder bij IJsselmuiden beleven gouden tijden. Door de lenteachtige temperaturen hoeven ze minder te stoken dan normaal in een winterperiode.
Bij paprikakweker Wilbert Van den Bosch kan het voordeel oplopen tot zo'n 1000 euro per dag. "Laat die kou nog maar in Oostenrijk en omstreken blijven, wij vinden het prima zo." Komkommerteler Limburg heeft het over een voordeel van duizenden kubieke meters gas per week. "Het scheelt ons eenderde van de energiekosten", zegt Klaas Limburg. Overigens zal het voordeel voor de kwekers waarschijnlijk geen weerslag hebben op de prijs van groente en fruit in de supermarkt. "Wij hebben geen invloed op de marktprijs", aldus Van den Bosch.

Keerzijde van de lentetemperaturen

Sommige ondernemers hebben last van de relatief hoge temperaturen. Zo zijn ze er bij het IJsbeelden Festival in Zwolle niet echt over te spreken. "Het is niet zo dat we het niet koud genoeg in de hal kunnen krijgen, maar de mensen die binnenkomen zijn vochtiger en warmer dan bij koud weer. Dat vocht slaat vervolgens op de beelden, waardoor ze wit uitslaan. We hebben de afgelopen dagen vier kunstenaars rondlopen om de beelden te herstellen", zegt organisator Guikema.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.