nieuws

Ombudsman ingezet voor hogere status Nedersaksisch

Nedersaksisch
Nedersaksisch
De strijd voor een hogere status van het Nedersaksisch is nog niet gestreden. De overkoepelende Streektaal-Organisatie in het Nedersaksische Taalgebied (SONT) wil er via de Nationale Ombudsman voor zorgen dat het Nedersaksisch een hogere status krijgt, meldt RTV Drenthe.
In juni vorig jaar werd bekend dat het Nedersaksisch geen Europese erkenning krijgt. De Tweede Kamer verwierp toen een motie van CDA en PvdA om het Nedersaksisch voor te dragen voor een hogere Europese status. Ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil zich niet sterk maken voor een hogere status. Toch laat SONT het er niet bij zitten. De organisatie vindt erkenning van het Nedersaksisch belangrijk voor de bescherming van de taal en de bevordering van het gebruik ervan en blijft vechten voor de hogere status.
SONT vindt de argumenten van minister Plasterk niet valide, aldus de regionale omroep. Zo denkt de minister dat de erkenning van het Nedersaksisch veel geld zou gaan kosten. Volgens SONT is dat onzin. De organisatie wil de minister daarvan overtuigen via de ombudsman en de Tweede Kamer, die zich opnieuw over de kwestie zou moeten buigen.

Bescherming en bevordering

De erkenning van het Nedersaksisch is belangrijk voor de bescherming van de taal en de bevordering van het gebruik ervan. In 2009 stemde de Overijsselse politiek in met een voorstel om het Nedersaksisch extra te beschermen. Twee jaar geleden stelde CDA-Kamerlid Van Hijum Kamervragen over het Nedersaksisch. Nederland had het als streektaal erkend, zonder er extra geld voor uit te trekken
De vier noordelijke provincies wilden vervolgens dat de Nedersaksische streektalen, waartoe het Twents en Achterhoeks behoren, zouden worden voorgedragen voor promotie naar Deel III van het Europees Handvest voor Minderheidstalen, waartoe ook talen als het Fries of het Baskisch horen. Het Nedersaksisch voldoet al een tijd aan de voorwaarden die Europa stelt, maar alleen de Nederlandse regering kan een verzoek indienen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.