nieuws

Provincies kijken kritisch naar ontwikkelingen grondfonds Overijssel

Provinciehuis Overijssel
Provinciehuis Overijssel
Het plan van de provincie Overijssel om grond van gemeenten op te kopen veroorzaakt grote ophef bij andere provincies. De provincie wil bouwgronden, die door de crisis niet worden bebouwd overnemen van gemeenten. De andere provincies zijn volgens het Financieel Dagblad bang dat ze moeten volgen als Overijssel de plannen doorzet.
Overijssel wil voor de plannen zo'n 100 miljoen euro uittrekken. De provincie wil op deze manier de problemen rond bouwgronden voor een belangrijk deel oplossen. Het gaat voornamelijk om gronden die bestemd zijn voor woningbouw en bedrijventerreinen.

Ten koste van investeringen

De provincies volgen de plannen van Overijssel met argusogen. Ze zijn bang dat ze geen nee kunnen zeggen als gemeenten om een soortgelijk opkoopprogramma vragen. Een aantal provincies heeft niet de financiële middelen die Overijssel wel heeft, waardoor gemeenten langer met hun gronden zouden blijven zitten. Ook zijn ze bang dat de grondopkoop ten koste gaat van de provinciale investeringen in infrastructuur.
Deze maand buigen Provinciale Staten van Overijssel zich over het voorstel. In het Financieel Dagblad zegt projectleider Wesselink namens Overijssel dat hij verwacht dat, als de plannen doorgaan, dit de komende jaren ten koste gaat van het investeringsprogramma van de provincie. "Er is een heroverweging van alle investeringen nodig", aldus Wesselink. Ook is het volgens hem zo dat de gemeenten niet bevoordeeld worden, omdat ze verplicht worden de steun op termijn terug te betalen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.