nieuws

D66 Overijssel wil 'guerrilla-ambtenaren'

D66 in Overijssel pleit voor de inzet van 'guerrilla-ambtenaren'. Dat zegt de partij in reactie op de nieuwjaarstoespraak van Commissaris van de Koning Ank Bijleveld.
Bijleveld wil dat de Overijsselse burgers het meer voor het zeggen gaan krijgen. Bestuurders moeten zich daarvoor terugtrekken. "De overheid zal een paar flinke stappen terug moeten zetten en soms even op haar handen moeten zitten. De reden is voor mijn niet omdat er grote financiële tekorten zijn. Ik vind dat er een opdracht ligt om te zorgen dat burger voelen dat ze verantwoordelijk zijn voor onderhoud van onze samenleving, onze omgeving en onze democratie."
D66 vindt het een goed idee dat bestuurders zich terugtrekken, maar vermoedt dat wethouders en gedeputeerden wel een handje geholpen moeten worden. Dat kan door het inzetten van 'guerrilla-ambtenaren'. D66-fractievoorzitter Aart Karssen: "Dat zijn ambtenaren die de wijk ingaan, met bewoners praten en horen wat de wensen zijn. Vervolgens gaan ze naar hun wethouder of gedeputeerde en zoeken ze eventueel ruzie om het idee erdoor te krijgen." Volgens Karssen zijn er elders in het land al positieve ervaringen mee.

Overijsselse gedeputeerde niet enthousiast

Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie is nog niet zo heel enthousiast over het idee. "Het komt mij wat oorlogszuchtig over. Burgers kunnen hun initiatief best zelf promoten. We kunnen als overheid wel beter ons best doen om het voor burgers makkelijker te maken om goede initiatieven uit te voeren. Te denken valt aan het wegnemen van belemmerende regels, het aanbieden van kennis en het leggen van contacten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.