nieuws

2013: elke drie minuten verloor iemand in Overijssel zijn baan

Praten over werk
Praten over werk
Afgelopen jaar verloren er elke werkdag gemiddeld zo'n 178 Overijsselaars hun baan. Dat blijkt uit informatie van het UWV over 2013. En als je bedenkt dat geen baas om half negen 's avonds of in het weekend dergelijke slechtnieuwsgesprekken zal voeren, betekent het dat er in Overijssel in 2013 tijdens kantooruren elke drie minuten iemand werd ontslagen.
Vandaag maakte het CBS bekend dat er vorig jaar in heel Nederland gemiddeld zo'n 50.000 mensen per maand werden ontslagen of op een andere manier hun baan verloren. In onze provincie waren dat er gemiddeld zo'n 3800 per maand.

Waarschijnlijk meer

Waarschijnlijk zijn het er overal zelfs nog wel wat meer, want niet iedereen die zijn baan verliest heeft recht op WW. Wie zelf schuld heeft aan zijn ontslag, of wie gewoon nog niet lang genoeg gewerkt had, zal het moeten hebben van de bijstand of van zijn spaargeld.
In totaal kwamen er in Overijssel in de eerste elf maanden van 2013 -de UWV-cijfers over december zijn nog niet bekend- ruim 42.000 mensen in de WW terecht: zij werden alle 42.000 ontslagen of zagen hun contract tegen hun zin niet verlengd worden.
Gelukkig kwam een flink deel van hen vroeg of laat wel weer elders aan de bak, dus dat betekent zeker niet dat de werkloosheid even hard steeg.

De helft vond nieuwe baan

Iets minder dan de helft van die 42.000 provinciegenoten vond weer een nieuwe baan nog voordat zijn of haar recht op een uitkering voorbij was. Maar ook een flink deel, namelijk zo'n 16.000 Overijsselaars, had nog steeds geen nieuwe job, toen de opgebouwde WW-rechten alweer voorbij waren.
De eerste elf maanden van 2013 telden 236 werkdagen, waarmee het provinciaal gemiddelde van 178 ontslagen per werkdag bereikt is. En ervan uitgaande dat de slechtnieuwsgesprekken toch vooral tussen 9 en 5 plaatsvinden, kun je stellen dat er afgelopen jaar tijdens 'kantoortijden' gemiddeld elke drie minuten iemand werd ontslagen in Overijssel.
Bron: CBS. Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.