nieuws

Justitie: Almelose verzekeringsman was doorgeefluik onderwereld

'Almelose verzekeringsman was doorgeefluik onderwereld'
'Almelose verzekeringsman was doorgeefluik onderwereld'
Tegen een assurantie-adviseur uit Almelo is een voorwaardelijke straf van een half jaar, een werkstraf van 240 uur en een boete van 60.000 euro geëist. De helft van de boete is voorwaardelijk opgelegd. De man zou tussen 2004 en 2012 bijna 200.000 euro crimineel geld hebben witgewassen voor een Almelose hennephandelaar.
De zaak tegen de verzekeringsman kwam aan het licht toen de financiële handel en wandel in de drugszaak werd onderzocht. Het onderzoeksteam liep tegen contante stortingen en de aankopen van een woning en bedrijfshal aan. Die wezen in de richting van de verzekeringsman. De assurantie-adviseur gaf voor de rechtbank toe dat hij de drugshandelaar als vriendendienst geholpen had. Beide mannen hadden elkaar ontmoet bij een postduivenvereniging. Op verzoek van de inmiddels veroordeelde drugshandelaar zou hij een woning gekocht hebben, auto's op naam gehad hebben, en contant geld hebben witgewassen.

Bankier van de onderwereld

De verzekeringsman zegt dat hij niet wist dat het strafbaar was wat hij deed. De officier van justitie denkt dat hij wel wist waar hij mee bezig was. Volgens het Openbaar Ministerie fungeerde de Almeloër als bankier van de onderwereld door crimineel geld wit te wassen. Daardoor gooide hij het vertrouwen in de financiële wereld te grabbel zei de officier van justitie tijdens de zitting.

Ook hennephandelaar en echtgenotes van verdachten voor de rechter

Tegen de echtgenote van de assurantie-adviseur werd 80 uur celstraf geëist wegens heling, de vrouw zou hebben geprofiteerd van het witwassen. Ook de veroordeelde hennephandelaar en zijn echtgenote stonden voor de rechter wegens het witwassen van crimineel geld. Tegen de hennephandelaar is anderhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist wegens witwassen. Daarnaast zou de man bijna 150.000 euro crimineel geld moeten terugbetalen volgens de zogenoemde Pluk-ze-wetgeving. Zijn echtgenote hoorde een straf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden eisen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.