nieuws

Mogelijk straks vier vrouwen in de gemeenteraad van Staphorst

Liesbeth Lubberink
Liesbeth Lubberink
De kans is groot dat de Staphorster gemeenteraad na de verkiezingen van 19 maart vier vrouwen zal tellen.
Liesbeth Lubberink uit IJhorst baarde twee maanden geleden opzien toen ze de eerste vrouwelijke lijsttrekker ooit werd in Staphorst. Dat was landelijk nieuws. Ze staat op nummer één op de PvdA-lijst. Samen met Herriët Brinkman, tweede op de lijst van het CDA, maakte zij vier jaar geleden haar entree in de gemeenteraad die daarvoor twee decennia werd gedomineerd door mannen.
Lubberink en Brinkman krijgen als zij opnieuw worden gekozen in de gemeenteraad van Staphorst waarschijnlijk gezelschap van Genevive Compagnier, vierde op de lijst van het CDA, en Klaasje Lier-Russcher. Zij bezet plek vier op de lijst van de ChristenUnie.

Staphorster volksvertegenwoordiging geen mannenbolwerk meer

Twee raadsleden van het CDA, een van de PvdA en een dame namens de ChristenUnie. Vier vrouwen dus. Dat is bijna een kwart van het totaal in een lokale volksvertegenwoordiging die jarenlang een echt mannenbolwerk was.
Tiny Radersma was in het verleden van 1987 tot 1994 de eerste en tot dan toe laatste vrouw in de gemeenteraad van Staphorst. Zij vertegenwoordigde de PvdA.
De SGP is nu met vijf zetels de grootste partij in Staphorst. Dan komt de ChristenUnie met vier zetels; het CDA bezet drie stoelen, net als Gemeentebelangen. De PvdA is de kleinste partij met twee zetels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.