nieuws

Onderzoek gezondheidsrisico's luchthaven Twente start volgende week

Luchthaven Twente
Luchthaven Twente
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD Twente informeren volgende week de omwonenden van Luchthaven Twente over het gezondheidsonderzoek dat ze gaan uitvoeren. Het onderzoek onder 10.000 mensen moet inzicht geven in de invloed die de toekomstige luchthaven heeft op de gezondheid.
De gezondheidsmonitor wordt in opdracht van Area Development Twente (ADT) gedaan. Er wordt een nulmeting gedaan zodat duidelijk is hoe het met de gezondheid van omwonenden is vóórdat de burgerluchthaven in gebruik wordt genomen.

Alle volwassenen krijgen lijst

Het gaat om een onderzoek onder iedereen in de buurt van de luchthaven van 19 jaar en ouder. Zij krijgen dit najaar een vragenlijst over hun gezondheid. Op basis van de antwoorden wordt een rapport opgesteld dat begin 2015 klaar moet zijn.
GGD Twente houdt acht informatiebijeenkomsten over dat onderzoek, die zijn op 14 en 16 januari. Omwonenden kunnen zich daar deze week voor aanmelden.

Regelmatig onderzoek

Als het vliegveld eenmaal draait, wordt regelmatig vervolgonderzoek gedaan om te bezien of bijvoorbeeld geluidshinder invloed heeft op het welbevinden van omwonenden. Ook houden de onderzoekers bij of klachten, zoals hoge bloeddruk of ademhalingsproblemen, toenemen.
De exploitant van de luchthaven denkt rond 2025 tussen de 600.000 en 2 miljoen passagiers per jaar te vervoeren. Er is een investering van 60 miljoen euro mee gemoeid. Airport Twente komt op de plek waar vroeger een militair vliegveld was gevestigd.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.