nieuws

Vitens blijft bij besluit over afblazen deal Israëlisch waterbedrijf

Vitens blijft bij besluit over afblazen samenwerking
Vitens blijft bij besluit over afblazen samenwerking
Waterbedrijf Vitens in Zwolle blijft zijn besluit om de overeenkomst met het Israëlische waterbedrijf Mekorot te beëindigen.
De SGP wil een debat in de Tweede Kamer over het besluit van waterbedrijf Vitens in Zwolle om de samenwerking te stoppen met waterbedrijf Mekorot in Israël. SGP-leider Van der Staaij vindt het "bizar" dat Vitens de samenwerking gestopt is en vindt dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken Vitens dat duidelijk moet maken.

Politieke gevoeligheid reden afblazen samenwerking

In december tekende Vitens een samenwerkingsovereenkomst met Mekorot, om die kort daarna weer op te zeggen. Mekorot werkt samen met de Palestijnen en Jordanië, maar levert ook aan Israëlische nederzettingen. De politieke gevoeligheid van de Israëlische nederzettingen was reden om de samenwerking op te zeggen. De twee waterbedrijven wilden samenwerken op het gebied van onderzoek en innovatie, vooral gericht op informatievoorziening naar de klant.
De samenwerking met Mekorot kwam in de publiciteit toen GroenLinks Overijssel er vragen over stelde. Door de samenwerking tussen Vitens in Zwolle en Mekorot in Israël mengt een Nederlands publiek bedrijf zich volgens GroenLinks Overijssel in een conflict. Volgens mensenrechtenorganisaties pompt Mekorot drinkwater op uit bezette gebieden, waarna het naar Israëlische nederzettingen wordt vervoerd. De Palestijnen die in de waterwingebieden wonen hebben zelf zeer beperkt toegang tot drinkwater.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.