nieuws

Excuses maar geen vertrek van gemeentebestuur Haaksbergen

Het gemeentebestuur van Haaksbergen blijft zitten
Het gemeentebestuur van Haaksbergen blijft zitten
Met excuses van het voltallige gemeentebestuur is woensdag een bestuurlijke crisis in Haaksbergen voorkomen. Oppositiepartijen dienden een motie van wantrouwen in, maar kregen geen meerderheid en dus mogen de burgemeester en wethouders blijven zitten. Ze lagen onder vuur omdat ze volgens de oppositie informatie over de slechte financiële positie van Haaksbergen hebben achtergehouden.
In december werd bekend dat Haaksbergen onder financieel toezicht van de provincie is gesteld. Reden is dat de provincie niet tevreden is over de begroting over 2014 van Haaksbergen.

"Haakbergen is willens en wetens te kakken gezet door college"

De oppositiepartijen verwijten het gemeentebestuur dat er informatie is achtergehouden. Volgens fractievoorzitter Van Vlaanderen van Leefbaar Haaksbergen hebben burgemeester en wethouders Haaksbergen daarmee willens en wetens te kakken gezet. Maanden geleden was er al een eerste waarschuwing gekomen van de provincie, maar dat werd niet besproken met de gemeenteraad. Ook latere correspondentie tussen Haaksbergen en de provincie werd volgens de oppositie verzwegen.

Wethouder noemt vergadering kruisverhoor

Het leverde de wethouders en burgemeester forse kritiek op tijdens de gemeenteraadsvergadering. Volgens wethouder Scholten werd hij zelfs onderworpen aan een kruisverhoor. Het leidde tot excuses van alle bestuurders. Burgemeester Gerritsen gaf toe dat de raad eerder geïnformeerd had moeten worden.
Daarmee liep de avond met een sisser af. De motie van wantrouwen, ingediend door D66, Leefbaar Haaksbergen en PvdA, kreeg geen meerderheid. Het gemeentebestuur hoeft daarom niet te vertrekken. Voor Leefbaar Haaksbergen hebben de raadsleden die tegen de motie stemden de gemeentepolitiek een slechte dienst bewezen. Fractievoorzitter Van Vlaanderen is bang dat de stemronde van vanavond het beeld bij burgers oproept dat de lokale politiek er vooral voor zichzelf zit.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.