nieuws

De roeping van een vrijgemaakt gereformeerd meisje.

Almatine Leene
Almatine Leene
Theologie studeren, dat was geen optie voor Almatine Leene. In haar kerk was toch geen ruimte voor vrouwen op de preekstoel. Maar het liep anders. Haar theologiestudie bracht haar zelfs naar de andere kant van de evenaar, naar Zuid-Afrika. Een paar weken per jaar is ze in Nederland, waar ze aan de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle als docent werkzaam is.
Almatine werd geboren op de bodem van de zee, oftewel in Lelystad. Als kind speelde zij het liefst domineetje. Na de middelbare school wilde ze de economische wereld induiken, maar toen ze op het punt stond dit te doen werd ze geroepen om theologie te gaan studeren. Na het basisjaar op de Evangelische Hogeschool schreef ze zich in voor de studie theologie.

Een stage bracht haar naar Zuid Afrika. Daar bleef Almatine om af te studeren op de rol van de Zuid Afrikaanse kerken in armoedebestrijding. Ze had nog geen genoeg van dit bijzondere land en behaalde daarom aan de universiteit van Stellenbosch haar Master of Divinity (cum laude). Van 2008-2012 werkte ze daar aan een proefschrift ‘Triniteit, antropologie en ecclesiologie, een kritisch onderzoek naar implicaties van de godsleer voor de positie van mannen en vrouwen in de kerk’.

Almatine is als docent dogmatiek werkzaam op de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle en is onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch. Eind 2008 won ze de, door het Nederlands Dagblad georganiseerde, prekenwedstrijd met een preek over geloofstwijfel. Ze is lid van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en diende van 2008-2011 in het deputaatschap ‘mannen en vrouwen in de kerk’. Almatine is getrouwd met Frederik.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.