nieuws

Tuchtcollege Zwolle spreekt zich uit over voormalig bestuur MST Enschede

Medisch Spectrum Twente
Medisch Spectrum Twente
Had het voormalige bestuur van het MST-ziekenhuis in Enschede eerder moeten optreden tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur? Op die vraag geeft het Medisch Tuchtcollege in Zwolle vandaag antwoord.
Letselschade-expert Yme Drost had de oud-bestuurder en de oud-bestuursvoorzitter van het MST gedaagd. Hadden zij eerder ingegrepen toen Jansen Steur fouten maakte, dan was volgens hem het leed van de vijf ex-patiënten die hij vertegenwoordigt, ontzaglijk veel kleiner geweest.
Eind 2003 werd Jansen Steur na een reeks incidenten op non-actief gezet. Hij had bij meerdere patiënten verkeerde diagnoses gesteld, met verregaande gevolgen. Ook bleek de neuroloog - die voorheen als een van de besten in zijn vak bekendstond - zwaar verslaafd te zijn aan slaappillen.

Veel zaken

Rond de voormalige neuroloog spelen en speelden momenteel veel zaken. Eind vorig jaar oordeelde de tuchtrechter dat hij aantoonbaar fouten heeft gemaakt en daarom nooit meer zijn beroep als neuroloog mag uitoefenen. Ook loopt er een strafzaak tegen hem, waarin zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf is geëist. Volgende maand volgt de uitspraak.
Naast het ex-bestuur van het MST moet ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg zich voor de tuchtrechter verantwoorden. Dat gaat in april gebeuren. Ook volgt er misschien nog een strafrechtelijke procedure tegen het voormalige bestuur van het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie laat in maart van dit jaar weten of dat gaat gebeuren.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.