nieuws

Steden in Overijssel zien de inwoners vertrekken, grootste leegloop in Almelo

Verhuizen
Verhuizen
De aantrekkingskracht van Overijssel ligt in ieder geval niet in de steden. Waar in heel Nederland mensen juist verhuizen richting de voorzieningen en drukte van de steden, is dat hier juist andersom. Alle Overijsselse steden zagen afgelopen jaar meer mensen de stad verlaten, dan dat ze nieuwe bewoners mochten verwelkomen.
In Almelo was de leegloop het grootste van heel de provincie, blijkt uit cijfers van het CBS over 2013. Nu worden er overal nog steeds meer baby's geboren dan dat er mensen overlijden, dus de bevolking groeit er wel nog steeds. Maar een baby kiest niet waar hij wordt geboren, iemand die verhuist kiest wel zelf voor zijn nieuwe woonplaats. En dan blijkt dat wie mag kiezen, niét kiest voor Zwolle, Deventer, Hengelo, Almelo of Enschede.
Alleen de cijfers over december zijn nog niet bekend, maar de trend in Overijssel is overduidelijk: De steden in de provincie zagen zich in de eerste elf maanden van 2013 allemaal geconfronteerd met een zogenoemd negatief 'verhuissaldo'. Van zeer mild in Enschede (-0,06 procent van de bevolking) tot fors in Almelo (-0,53 procent).

Uniek in Nederland

Deze trek uit de steden zie je verder eigenlijk helemaal nergens in Nederland. Van Leeuwarden en Groningen tot Maastricht en Eindhoven en van Rotterdam tot Nijmegen: overal in Nederland zien de steden de mensen juist weer naar zich toe komen, een enkele uitzondering allicht daargelaten. De nabijheid van genoeg scholen die niet met sluiting bedreigd worden, winkels, theaters, zwembaden en alle mogelijke voorzieningen, maakt dat overal mensen de dorpen verlaten en weer in steden willen wonen.
In Overijssel wonen we blijkbaar liever wat rustiger, maar dan wel graag nog steeds op rijafstand van ons werk, dat wel nog gewoon vooral in de steden te vinden is. De landelijke Twentse forenzengemeenten Losser en Borne en Olst-Wijhe, buurgemeente van Zwolle en Deventer, waren afgelopen jaar de drie populairste verhuisbestemmingen binnen Overijssel.

Kaartje verhuissaldo per gemeente:

Bron: CBS. Door: Jody Ummels
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.