nieuws

OM eist werkstraffen voor handel in valse munten Twente

Werkstraffen voor handel in valse munten
Werkstraffen voor handel in valse munten
Tegen twee mannen uit Enschede die ervan verdacht worden dat ze valse consumptiemunten van FC Twente en de discotheken Bruins en Lucky in omloop brachten, zijn werkstraffen van 180 uur en 109 dagen voorwaardelijk geëist.
De twee vrienden zouden in september 2012 begonnen zijn om valse munten te verkopen. Volgens de twee hadden ze in eerste instantie munten laten maken voor zichzelf omdat ze de horecaprijzen bij de discotheken en FC Twente te hoog vonden. Later plaatsten de twee ook advertenties op Marktplaats, vertelden ze de rechters vandaag. De kopers werd verteld dat het ging om munten die over waren of in kader van sponsoracties goedkoper waren ingekocht.

Idee van oplichting opgedaan op vakantie China

De mannen zeggen dat ze op het idee kwamen om valse munten te maken tijdens een vakantie in China. Daar waren de twee, een student rechten van de Saxion en een man met een arbeidsongeschiktheidsuitkering, naar toe gegaan omdat ze eraan dachten een handeltje in goedkope elektronica op te zetten. Naar elektronica werd niet gekeken en na hun vakantie kochten de twee echte munten die ze opstuurden naar China als voorbeeld voor de valse munten.
Uiteindelijk zouden de twee Enschedeërs bijna 9.000 munten in omloop gebracht hebben. Na hun aanhouding in januari vorig jaar werden ruim 50.000 valse munten aangetroffen. De voetbalclub en de discotheken hebben nieuwe munten ingevoerd omdat het niet duidelijk was hoeveel valse munten er in omloop waren. De kosten daarvan willen ze op de beide verdachten verhalen. Het gaat om bijna 60.000 euro in totaal. Dat bedrag was in eerste instantie hoger, maar de FC Twente verminderde die claim op de zitting met bijna de helft.

Advocaat: 'Kopers munten zijn echt oplichters'

Volgens de officier van justitie hebben de twee vrienden met het in omloop brengen van valse munten oplichting gepleegd. FC Twente en de beide discotheken werden benadeeld door toedoen van de beide verdachten. De advocaten van de twee zijn het daar niet mee eens. Zij stellen dat de mensen die de valse munten kochten en inleverden in ruil voor consumpties, de echte oplichters waren. De twee mannen moeten dan ook vrijgesproken worden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.