nieuws

Bijzondere natuur in Weerribben-Wieden loopt ernstig gevaar

De bijzondere natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden loopt ernstig gevaar. Riettelers weigeren nog langer om het natuurgebied te onderhouden.
De riettelers krijgen sinds dit jaar te maken met een belastingmaatregel, waardoor ze nog maar éénderde van de oorspronkelijke vergoeding overhouden.

Natuurorganisaties zeer bezorgd

Dat bedrag is volgens woordvoerder Wout van der Belt te laag om het werk te blijven uitvoeren. Het gaat om de percelen waar veenmos en trilveen groeit. Vooral het trilveen is zeer zeldzaam, in Nederland, maar ook daarbuiten. Het kan alleen groeien als het riet op de percelen regelmatig gemaaid wordt. Gebeurt dat niet, dan groeit er binnen vijf jaar bos en zijn de bijzondere planten verdwenen.
De natuurorganisaties Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zitten met de handen in het haar, omdat ze zelf niet in staat zijn de percelen te onderhouden. In het gedeelte van de Weerribben gaat het alleen al om een oppervlak van 1000 hectare.

Brief naar de Tweede Kamer

Het werk uitbesteden aan anderen zoals loonwerkers is ook geen optie, omdat je goede kennis van het gebied en de natuur moet hebben om de maatregelen uit te voeren. De enige hoop is nu dat het Rijk besluit de belastingmaatregelen in te trekken. Ze hebben daarom een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om aandacht te vragen voor het probleem.
Eerder al vroeg de ChristenUnie in de Tweede Kamer opheldering over de kwestie, maar tot op heden heeft verantwoordelijke staatssecretaris Weekers van financiën nog niet gereageerd. CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum vindt de situatie onacceptabel en wil nu ook van de staatssecretaris weten hoe het zit. Ook de provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland maken zich zorgen.

Boeren Burgers Buitenlui

In het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui op dinsdagmiddag uitgebreid aandacht voor de bedreigde natuur van het Nationaal Park.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.