nieuws

Veteranen boos: 'Expositie Papoea-hoofd in Enschede is sensatiezucht'

Voorzitter Koster van het Platform Veteranen Berkelland maakt ernstig bezwaar tegen de expositie van een Papoea-hoofd in het Enschede museum TwentseWelle.
Koster hoorde over de plannen en reageerde als door een adder gebeten. Hij noemt het sensatiezucht en vindt het onvoorstelbaar om met een lichaamsdeel een tentoonstelling op te sieren.

'Van streek door treurig voornemen'

Koster heeft lange tijd als Nederlands Nieuw-Guinea-veteraan met Papoea's opgetrokken en vindt dat de bevolking met het exposeren van het hoofd tekort wordt gedaan. "Ik heb destijds lief en leed met de Papoeas gedeeld en voor hun vrijheid gestreden en nu een gruwelkabinet in Enschede, met als hoogtepunt de trofee van een brute Italiaan".

Het voormalig VVD-raadslid uit Neede zegt van meer veteranen negatieve reacties te hebben gekregen. Hij is lid van de Vrienden van TwentseWelle, maar ziet zich genoodzaakt dat lidmaatschap op te zeggen als het hoofd daadwerkelijk naar Enschede komt.

Integer

De Engelse ontdekkingsreiziger Redmond O'Hanlon ontdekte het hoofd bij toeval in op het zolder van een museum in Florence. O'Hanlon staat centraal op de tentoonstelling O'Hanlons Helden, die op 2 februari van start gaat in TwentseWelle.
Volgens museumdirecteur Van der Meiden past het hoofd goed in de expositie, dat een onderdeel menselijke resten heeft. Hij benadrukt dat het niet de bedoeling is er een op sensatie beluste expositie van te maken en dat het hoofd zeker geen prominente plaats zal innemen. ''Het wordt op een integere manier tentoongesteld'', verzekert hij.

Museum leent nog niet uit

Het is overigens nog maar de vraag of het hoofd naar Enschede komt. Het gaat om het hoofd van een kannibaal, die in de negentiende eeuw is doodgeschoten door een Italiaanse ontdekkingsreiziger. Het museum in Florence wil het niet exposeren en ook niet uitlenen voor een expositie elders.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.