nieuws

Omzet pomphouders grensregio daalt, CDA stelt Kamervragen

Tankstationbranche
Tankstationbranche
De accijnsverhoging op autobrandstoffen moet worden teruggedraaid. Dat vindt CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede. Hij heeft er Kamervragen over gesteld aan staatssecretaris Weekers van Financiën. Volgens Omtzigt zijn de gevolgen van de accijnsverhoging dramatisch voor de pomphouders aan de grens.
Per 1 januari is een hogere accijns ingevoerd voor benzine en diesel. Voor mensen aan de grens een goede reden om even naar Duitsland te rijden want daar is de brandstof een stuk goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen tot zo'n 20 cent per liter.
Dat er daadwerkelijk meer in het buitenland getankt wordt, blijkt volgens Omtzigt uit cijfers van de Bovag en gesprekken met transporteurs en pomphouders in Twente. Zo sprak het Kamerlid een pomphouder die twee vestigingen zou moeten sluiten en van vier stations een onbemande pomp moet maken door de omzetdaling. Transporteurs zouden hun chauffeurs instructies geven om in Duitsland te tanken.
Brancheorganisatie BOVAG voorspelde eerder al een enorme omzetdaling voor pomphouders. De organisatie verwacht dat honderden pomphouders ermee zullen stoppen of failliet gaan. Tweede Kamerlid Omtzigt wil dat er nu een versnelde evaluatie komt om te bekijken wat de gevolgen zijn van de accijnsverhoging. Daarnaast wil het Kamerlid weten hoeveel ontslagaanvragen zijn ingediend door pompstationhouders.
Volgens Omtzigt vielen de opbrengsten na de vorige accijnsverhoging tegen. "Het is dus heel wel mogelijk dat de verhoging uiteindelijk geld kost door de grenseffecten en in het geheel geen geld oplevert."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.