nieuws

Toenemende druk op provincie over breedbandinternet buitengebied

breedband internet 4x3
breedband internet 4x3
De druk op de Provinciale Staten van Overijssel neemt toe als het gaat om breedbandinternet. Verschillende belangenorganisaties, waaronder LTO Noord, de Vereniging van Kleine Kernen in Overijssel en de Regio Twente hebben de politiek in verschillende brieven gevraagd vaart te maken met de aanleg van provinciedekkend breedband.
De provinciale politiek praat woensdag over geld voor een dienst, het zogenoemde Shared Service Center, dat snel breedbandnetwerk kan aanleggen. Op 22 januari wordt er een besluit over genomen. Het gaat om internet in het buitengebied.
Dat is voor kabel- of glasvezelbedrijven niet interessant vanwege het geringe aantal aansluitingen. Maar voor de bewoners en bedrijven in het buitengebied is een goede internetverbinding steeds belangrijker vanwege de toenemende automatisering. Er wordt al jaren over gepraat, er zijn lokaal of regionaal al enkele projecten, zoals in Lonneker, Salland en Steenwijkerland, maar provinciaal is het nog niet geregeld. 
De politiek is verdeeld over de uitwerking van breedband in heel Overijssel, omdat er veel subsidiegeld mee is gemoeid. Het hele project kost 56 miljoen euro, de verdeeldheid is ontstaan over de verhouding tussen subsidie en de eigen bijdrage voor bewoners en bedrijven.
92% van de woningen en bedrijven in Overijssel heeft al breedbandinternet. De subsidie zou dan gelden voor de overige 8%. Dat gaat dan om 38.000 woningen, 2.000 bedrijven en 150 bedrijventerreinen, die nu nog moeizaam of geen internet hebben. Een aansluiting kost gemiddeld 3.000 euro.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.