nieuws

Einde in zicht voor energiecentrale Steenwijk

Een groot deel van de groene energiecentrale in Steenwijk wordt op dit moment ontmanteld. Dat zeggen ex-werknemers.
Investeerder Clean Electricity Generation BV (CEG) uit Amsterdam heeft besloten zich terug te trekken uit het project en neemt de torrefractie-installatie mee naar een fabriek in Engeland. Vorig jaar juni ging de energiecentrale failliet en sindsdien wordt geprobeerd een doorstart te maken. Het geduld lijkt op bij investeerder CEG. De andere partners ABN-AMRO en energiebedrijf Rendo blijven achter met een niet rendabele warmtekrachtcentrale en een gebouw. Van de oorspronkelijke 30 werknemers zijn er nu nog 6 actief.

Verhuizing waarschijnlijk al deze week

Ex-werknemer Jan-Willem Hoekendijk verwacht dat de verhuizing naar Engeland nog deze week zal plaatsvinden. "Daarvoor zal de gevel gesloopt worden om de installatie eruit te kunnen halen." Hoekendijk is erg teleurgesteld in de gang van zaken.
"Altijd is mij een worst voorgehouden dat de centrale een internationaal voorbeeldproject zou worden, waarbij er voor mij mooie carrièrekansen lagen. Doel was om een derde van de in Nederland beschikbare biomassa te verwerken en om te zetten in stroom. Daar is nooit iets van terechtgekomen. Ik heb daarentegen drie jaar lang tegen een veel te laag loon mijn brood verdiend. Ik ben hier echt verdrietig van."

Frauduleuze praktijken

Eerder kwam de energiecentrale al in het nieuws vanwege een mogelijke miljoenenfraude. De voormalige directie van energiebedrijf Rendo wordt ervan beschuldigd dat ze zichzelf vele miljoenen euro's hebben toegeëigend bij de bouw van de centrale.
Of die kwestie de centrale nu de das omdoet is niet duidelijk. Volgens Jan-Willem Hoekendijk heeft het eerder te maken met een veel te hoge energiesubsidie van anderhalf miljoen euro die in het verleden is ontvangen. "De centrale krijgt niet eerder een nieuwe subsidie voordat die andere schuld is afgelost."
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.