nieuws

Onderduiker Dedemsvaart uit de vergetelheid

70 jaar lang werd er niet aan hem gedacht, of over hem gesproken; Cor Homburg. In de Tweede Wereldoorlog werd hij bij een razzia in de Gereformeerde kerk in Dedemsvaart opgepakt. Via Kamp Amersfoort moest hij naar het beruchte kamp Husum Schwesing, waar hij stierf van uitputting. Nu wordt hij uit de vergetelheid gehaald en voor het eerst herdacht.
Cor Homburg was 19 jaar oud toen hij van uitputting stierf op 14 oktober 1944 in kamp Husum Schwesing. Hij was daar naartoe getransporteerd via de kampen Amersfoort en Neuengamme. Een halfjaar ervoor, op 20 februari, was hij opgepakt bij een razzia in Dedemsvaart. Bij die razzia werden drie kerken in Dedemsvaart omsingeld. In totaal werden er 16 mannen naar Kamp Amersfoort gebracht. Onder hen waren veel onderduikers, zo ook de Amsterdammer Cor Homburg. Hij was ondergedoken bij de familie Bakker aan het Zwarte Pad, even buiten Dedemsvaart.

Nieuwe informatie

Er werd tot voor kort gedacht dat er op die 20e februari 1944 15 mannen waren weggevoerd, maar onlangs werd duidelijk na onderzoek van de Historische Vereniging Avereest dat ook Cor Homburg was opgepakt en omgekomen. De andere twee die nooit meer thuiskwamen, waren Berend Batterink en Johannes Otter. Zij stierven alle drie in een kamp.

Verloren Maatjes

Lange tijd was de razzia in de vergetelheid geraakt. Tot RTV Oost vorig jaar mei de documentaire 'Verloren Maatjes' van Tom Meerbeek uitzond. Daarin werd duidelijk wat de omvang was van de razzia.
Op 20 februari wordt in Dedemsvaart een herdenking gehouden, de eerste in 70 jaar. Dan wordt een gedenksteen onthuld, met daarop de namen van degenen die zijn omgekomen. dat gebeurt in het kerkelijke centrum De Antenne.

De 16 opgepakte mannen

De mannen die 20 februari 1944 zijn opgepakt en vervolgens naar Amersfoort zijn vervoerd, waren:
- In de Gereformeerde Kerk: Berend Nanning, Johannes Otter, Berend Batterink, Adriaan van der Kooy, Henk Visscher en Cornelis Homburg.
- In de Hervormde Kerk: Gerrit Deen, Jacob IJmker, Jan Huisman en Herman Roering.
- In de Katholieke Kerk: Gerard Rijnhart, Henk Plattel, Jan Jonker, Bonne Renker, Gerrit Dragt en Willem Meuleman.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.