nieuws

Verenigde Staten willen Deventer student in een cel

Gerechtshof Leeuwarden
Gerechtshof Leeuwarden
De Verenigde Staten willen dat een 24-jarige student aan de Saxion Hogeschool in Deventer zijn mogelijke uitlevering in de cel afwacht.
De VS verdenken de student van Vietnamese origine van medeplichtigheid aan phishing (een vorm van cybercrime), oplichting en witwassen. Het gerechtshof in Leeuwarden beslist dinsdag over het verzoek vanuit de VS.

VS bang voor vlucht naar Vietnam

De autoriteiten in de VS willen dat de Deventer student wordt vastgezet, omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn. "Ze zijn bang dat hij misschien vlucht naar Vietnam, een land waar de VS geen uitleveringsverdrag mee hebben", zegt Bart Stapert, advocaat van de Vietnamese student.
Een kortgedingrechter in Den Haag bepaalde in oktober dat hij mag worden uitgezet, maar wel dat hij het lopende schooljaar mag afmaken. Zo kan hij zijn studie afronden. De student loopt op dit moment met een enkelband en hij heeft zich volgens Stapert aan alle voorwaarden gehouden die hem zijn opgelegd. Eventuele detentie zorgt ervoor dat de student zijn studie in Nederland niet kan afmaken, stelt de advocaat.

Hoger beroep om uitlevering te voorkomen

Het verzoek om de student vast te zetten kruist met een hoger beroep dat de student in het kort geding heeft aangespannen. Hij wil hiermee voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan de VS. De student zegt onschuldig te zijn.
De Vietnamese politie zou inmiddels over een volledige bekentenis beschikken van een getuige, waarmee volgens de student zijn onschuld is komen vast te staan. De VS zien dat vooralsnog anders. Het Hof in Den Haag doet in februari uitspraak in hoger beroep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.