nieuws

'Steun Harald en Lisa' vraagt politiek in Enschede om hulp

De actiegroep 'Steun Harald en Lisa' zamelt vanavond in het stadhuis van Enschede handtekeningen in om politieke aandacht te vragen voor vader en dochter Harald en Lisa. De lokale politiek kan weinig anders doen dan hun Tweede Kamerfracties op de hoogte te brengen van wat er speelt.
De initiatiefnemers van de handtekeningenactie vrezen voor de toekomst van de dochter. Het meisje en haar inmiddels overleden broer zijn jaren geleden door hun moeder vergiftigd met alcohol en pillen; ze overleefden het ternauwernood, net als de vrouw zelf. De moeder is voor een dubbele poging tot moord veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Ze zou lijden aan het syndroom van Münchhausen by proxy.

"Ze wil haar werk afmaken"

In augustus van dit jaar is de moeder uitbehandeld en mag ze de tbs-kliniek verlaten. Daar maakt de actiegroep en vader Harald zich zorgen over. Ze zijn bang dat de moeder Lisa komt opzoeken en haar iets aandoet. Volgens de actiegroep, bestaande uit vroegere buren, "wil ze haar werk afmaken." Ze hebben geen contact met de moeder gehad, maar weten dat ze naar Enschede komt: "Haar ouders wonen hier."
Wettelijk zijn de mogelijkheden beperkt om Lisa te beschermen. De actiegroep: "Ze krijgt een noodknop. Als ze die indrukt komt er onmiddellijk hulp, maar het is raar dat zij nu als een dader wordt behandeld, terwijl er geen maatregelen worden genomen tegen de echte dader." Inmiddels zijn er op papier en digitaal zo'n 12.000 handtekeningen ingezameld. Er zijn 15.000 handtekeningen nodig om het punt op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Tweede Kamerlid Omtzigt uit Enschede heeft de actiegroep al toegezegd Kamervragen te stellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.